Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков даде сигнали за готовността си да свали от екран Горан Благоев, автор на единственото предаване за религия в националния ефир "Вяра и общество". 

В изслушване пред СЕМ Кошлуков отправи персонални обвинения срещу Благоев за това, че подписвал договори със свои близки и плащал консултантски отчисления на някои свои гости. Не стана ясно как тези действия са минали през счетоводството на БНТ и дали са санкционирани от ръководството на телевизията, преди да бъдат "изобличени" пред медийния регулатор. 

Съдържателните упреци на Кошлуков обаче бяха свързани най-вече с критичната позиция на журналиста спрямо политическите и финансовите обвързаности на Светия Синод. Горан Благоев е сред най-активните критици срещу издигането на бивши агенти на ДС в ръководството на Българската православна църква. Последното му предаване е посветено на бюджетните помощи от страна на правителството за няколко големи църковни храма, включително за Рилския манастир. 

"От години представители на църквата не присъстват в предаването. Позволява си да има злобни, клеветнически, дискредитиращи коментари, анализи и окачествявания на църковни водачи. За съжаление в последния брой има и такива на държавни лица – на министър-председателя Бойко Борисов", казва генералният директор на БНТ пред СЕМ. 

Емил Кошлуков не отрича твърдението на ловчанския митрополит Гавриил за това, че лично той е поискал среща със Синода, за да "обсъди според неговите думи "скандалното предаване" на "Вяра и общество" от 6 юни" (цитатът е на митрополита). 

"Ако някой смята, че църквата не работи добре – да слага расо и калимявка и да ходи да я оправя или да си основе нова. Държавата и обществена телевизия има най-малко право да се меси в тези неща", беше тезата на Кошлуков. 

Светият Синод бойкотира "Вяра и общество" от години заради критичните позиции на Благоев. Това го поставя в ситуация да не може да осигури представително мнение за най-висшия орган на Българската православна църква. 

Председателят на СЕМ Бетина Жотева се противопостави на оценките на Кошлуков, като посочи, че "в нито една секунда вярата не е хулена" в предаването на Горан Благоев. "По-скоро критично отношение към църквата и нейните земни представители и бяха зададени въпроси как те боравят с държавни средства. Православието не е критикувано", каза тя. 

Кошлуков обаче препрати към други епизоди, в които водещият на "Вяра и общество" е оспорил канонизацията на архиепископ Серафим Соболев, обявен за светец през 2016 г., почитан от българската и руската църква.  

"Не можеш да хулиш свети Серафим - чудотворец, не можеш да оспорваш избора на български митрополит Николай", казва още генералният директор на БНТ.

Пловдивският митрополит е един от най-спорните членове на Светия синод, известен с това, че даде архонтска титли на оръжейния търговец Петър Манджуков, организира ремонт с тапети в митрополитския храм "Св. Марина" и публично зае страна в кампанията за местните избори в Пловдив през 2015 г. с подкрепа за свой "фаворит". 

На въпрос дали възнамерява да отстрани автора на предаването "Вяра и общество", Кошлуков обяви, че засега готви наказание, но и не отрече тази възможност. 

"Емблема за "Панорама" е и Иван Гарелов, пък го води Бойко Василев. Предаването е продукция на БНТ, никой не е женен за своето предаване, на никой предаване не му се полага по наследство", каза директорът на БНТ. 

Скандалът около "Вяра и общество" избухна, след като Благоев сигнализира за изненадващо сваляне на готовите му летни повторения от ефир. На мястото на програмата до есента ще се излъчват филми. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина