Кошлуков постави Горан Благоев на прицел заради недоволството на Църквата

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков даде сигнали за готовността си да свали от екран Горан Благоев, автор на единственото предаване за религия в националния ефир "Вяра и общество".

В изслушване пред СЕМ Кошлуков отправи персонални обвинения срещу Благоев за това, че подписвал договори със свои близки и плащал консултантски отчисления на някои свои гости. Не стана ясно как тези действия са минали през счетоводството на БНТ и дали са санкционирани от ръководството на телевизията, преди да бъдат "изобличени" пред медийния регулатор.

Съдържателните упреци на Кошлуков обаче бяха свързани най-вече с критичната позиция на журналиста спрямо политическите и финансовите обвързаности на Светия Синод. Горан Благоев е сред най-активните критици срещу издигането на бивши агенти на ДС в ръководството на Българската православна църква. Последното му предаване е посветено на бюджетните помощи от страна на правителството за няколко големи църковни храма, включително за Рилския манастир.

"От години представители на църквата не присъстват в предаването. Позволява си да има злобни, клеветнически, дискредитиращи коментари, анализи и окачествявания на църковни водачи. За съжаление в последния брой има и такива на държавни лица – на министър-председателя Бойко Борисов", казва генералният директор на БНТ пред СЕМ.

Емил Кошлуков не отрича твърдението на ловчанския митрополит Гавриил за това, че лично той е поискал среща със Синода, за да "обсъди според неговите думи "скандалното предаване" на "Вяра и общество" от 6 юни" (цитатът е на митрополита).

"Ако някой смята, че църквата не работи добре – да слага расо и калимявка и да ходи да я оправя или да си основе нова. Държавата и обществена телевизия има най-малко право да се меси в тези неща", беше тезата на Кошлуков.

Светият Синод бойкотира "Вяра и общество" от години заради критичните позиции на Благоев. Това го поставя в ситуация да не може да осигури представително мнение за най-висшия орган на Българската православна църква.

Председателят на СЕМ Бетина Жотева се противопостави на оценките на Кошлуков, като посочи, че "в нито една секунда вярата не е хулена" в предаването на Горан Благоев. "По-скоро критично отношение към църквата и нейните земни представители и бяха зададени въпроси как те боравят с държавни средства. Православието не е критикувано", каза тя.

Кошлуков обаче препрати към други епизоди, в които водещият на "Вяра и общество" е оспорил канонизацията на архиепископ Серафим Соболев, обявен за светец през 2016 г., почитан от българската и руската църква.

"Не можеш да хулиш свети Серафим - чудотворец, не можеш да оспорваш избора на български митрополит Николай", казва още генералният директор на БНТ.

Пловдивският митрополит е един от най-спорните членове на Светия синод, известен с това, че даде архонтска титли на оръжейния търговец Петър Манджуков, организира ремонт с тапети в митрополитския храм "Св. Марина" и публично зае страна в кампанията за местните избори в Пловдив през 2015 г. с подкрепа за свой "фаворит".

На въпрос дали възнамерява да отстрани автора на предаването "Вяра и общество", Кошлуков обяви, че засега готви наказание, но и не отрече тази възможност.

"Емблема за "Панорама" е и Иван Гарелов, пък го води Бойко Василев. Предаването е продукция на БНТ, никой не е женен за своето предаване, на никой предаване не му се полага по наследство", каза директорът на БНТ.

Скандалът около "Вяра и общество" избухна, след като Благоев сигнализира за изненадващо сваляне на готовите му летни повторения от ефир. На мястото на програмата до есента ще се излъчват филми.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024