Новият собственик на "Челси": Милиардер с дялове в LA Dodgers и каталога с песни на Брус Спрингстийн Снимка: © Getty Images

Лондонският футболен клуб "Челси" ще бъде продаден на консорциум от инвеститори, оглавяван от американския милиардер Тод Боли.

Предложението за покупката е одобрено от досегашния собственик на клуба Роман Абрамович, но все още подлежи на проверка от британското правителство и ръководството на Висшата лига. Очаква се сделката да бъде завършена към края на май. Стойността ѝ се оценява на 4,25 млрд. паунда.

Новите собственици на "Челси" са ръководени от Тод Боли - един от акционерите в американския бейзболен тим LA Dodgers, който е привлякъл финансиране от инвестиционната компания Clearlake Capital. Партньори в консорциума са съсобственикът на Dodgers Марк Уолтър и швейцарският милиардер Хансйорг Вис, който проявява интерес към клуба още преди Абрамович да бъде вкаран в списъка на руските санкции.

Групата от инвеститори се съветва от Goldman Sachs и бутиковата инвестиционна компания Robey Warshaw, където бившият финансов министър на Великобритания Джордж Озборн (фен на "Челси") работи като партньор.

Екипът на Боли е успял да преодолее конкуренцията на още два консорциума от инвеститори, в един които бяха включени Серина Уилямс и Люис Хамилтън. Сър Джим Ратклиф, който контролира Ineos Group и се смята за най-богатия човек във Великобритания, е дал сходна оферта за 4,25 млрд. паунда, но не е успял да се пребори за "Челси".

2,5 млрд. паунда от цената на покупката ще бъдат предоставени за придобиване на акциите на клуба, като приходите ще се депозират в замразена британска банкова сметка с намерението 100% от тях да бъдат дарени за благотворителни каузи, така както Роман Абрамович обяви през март.

Прехвърлянето на пари от сметката ще може да стане само след изрично разрешение на британското правителство.

"Кандидатите за нови собственици ще вложат 1,75 млрд. паунда в допълнителни инвестиции за благото да клуба. Това включва инвестиции в Стамфорд Бридж, академията, женския тим и стадиона Кингсмедоу, както и допълнително финансиране на фондация "Челси", се казва в информацията за продажбата.

Новият собственик на "Челси": Милиардер с дялове в LA Dodgers и каталога с песни на Брус Спрингстийн

Тод Боли е съосновател на инвестиционната компания Eldridge Industries през 2015 г., като преди това е оглавявал кредитния бизнес на инвестиционната компания Guggenheim Partners.

Eldridge се занимава с инвестиции в разнообразни активи - технологии, медии, търговия на дребно, развлекателен бизнес и др. Сред активите им се включват не само акции в LA Dodgers, но и в компанията за залагания DraftKings, компанията за частни самолетни полети Flexjet и др. Eldridge са акционер в P-MRC, което управлява медиите Billboard, The Hollywood Reporter, Variety, Rolling Stone и др.

В края на 2021 г. Eldridge Industries си партнираха със Sony, за да финансират покупката на музикалния каталог на Брус Спрингстийн. Това е втората им подобна сделка след сделката за каталога с песни и албуми на The Killers, издадени до 2020 г.

Тод Боли има собствени дяловe както в Dodgers, така и в LA Lakers и женския баскетболeн отбор Los Angelis Sparks.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мъж загина при масов бой в Казанлък

Още седем души са ранени при сбиването между враждуващи фамилии

18:29 - 20.03.2023

"Български пощи" спират доставката на пратки до Русия и Беларус

Държавното предприятие съобщава, че няма кой да доставя пратките от и до двете държави

17:28 - 20.03.2023

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023