NPR: Руската атака в АЕЦ "Запорожие" едва не е довела до катастрофа

Атаката на руската армия срещу АЕЦ "Запорожие" на 3-4 март е била много по-опасна от първоначалните оценки - това показва анализ на американската обществена медия NPR след преглед на клипове и снимки от мястото на пожара и обстрела.

Прегледан е запис с продължителност 4 часа и 21 минути от камера за видеонаблюдение, която е заснела как руските войски многократно стрелят по посока на блоковете на централата.

Една от административните сгради, която се намира непосредствено пред комплекса с реакторите, е понесла тежки материални щети вследствие на огъня от руска страна.

Клип, заснет във вътрешността на централата, показва, че един от снарядите е паднал на по-малко от 75 метра разстояние от сградата на Блок 2.

Записите, които NPR преглежда, показват, че в един момент руски войник започва стреля без прицелване по основната административна сграда на централата, а по-късно руската армия създава пречки пред украинските огнеборци, които опитват да стигнат до избухналия пожар в съседен обект.

"Доказателствата са в ярко противоречие с по-ранните твърдения на Международната агенция за атомна енергия, която призна сериозността на атаката, но подчерта, че военните действия са се провели извън обсега на реакторите", посочват авторите на разследването.

Директорът на украинския енергиен оператор "Енергоатом" Пьотр Котин съобщава, че на 11 март в централата са пристигнали "военно-граждански администратори", които са обявили, че занапред тя е под контрола на "Росатом" и операторите трябва да работят в съответствие с указите на руските власти.

Леон Хадави - анализатор от Центъра за информационна устойчивост - твърди пред NPR, че руското нападение над АЕЦ "Запорожие" е предварително планирано.

Използвани са около 10 бронирани машини и два танка - значително по-голяма сила, отколкото би била необходима за разузнавателна мисия, която "неочаквано" се оказва в близост до централата.

Късно вечерта на 3 март в YouTube започва да се излъчва жива картина от камерите за видеонаблюдение на атомната централа - те показват как руските войски започват бавно и методично да напредват към обекта.

Около час и двадесет минути по-късно един от танковете е ударен от украинска ракета и е изваден от строя. Започва тежък обстрел, продължил около два часа. Малко след първите удари по танка, руските войски отвръщат на огъня и удрят далекопровод, който е свързан с основната подстанция на централата. По данни на МААЕ - две от четирите високоволтови линии са повредени по време на атаката.

Руснаците си пробиват път до паркинга пред централата и продължават да стрелят.

Снарядите им са насочени към тренировъчния център и основната административна сграда на АЕЦ "Запорожие".

В няколко момента от битката обаче руските войски стрелят и навътре в ядрения комплекс по посока на реакторите.

Не е ясно дали умишлено са се опитвали да атакуват критичните елементи на централата или са отговаряли на обстрел от украинска страна, който не се вижда на камерата. Ясно е обаче, че стрелбата по тези обекти не е станала по случайност.

Украинският ядрен регулатор обяви, че са нанесени поражения по блок 1, който се намира в обхвата на руската стрелба. Два снаряда са ппоаднали и в зона, която е използвана за съхранение на стари ядрени отпадъци. МААЕ съобщават и за повреда на електрическия трансформатор на блок 6.

Видеото, което NPR преглеждат, също показва как руските войски насочват стрелбата към тези обекти.

В края на записа от битката е заснет руски войник, който излиза от бронираната машина и започва да стреля с ръчен противотанков гранатомет, без да застане на коляно, за да се прицели внимателно - ударите му попадат в горните етажи на административната сграда. Изстреляни са общо пет ракети с експлозивни бойни глави по обекта.

В ранните часове на 4 март боевете почти приключват, като на мястото пристигат руски подкрепления и украински пожарникари.

В тренировъчния център вече е избухнал пожар, но записът показва как огнеборците не са допуснати веднага, а са накарани да се върнат назад.

Държавната компания "Енергоатом", която управлява АЕЦ "Запорожие", публикува няколко снимки от повредите по обекта в Telegram. Един от клиповете показва артилериен снаряд, който е попаднал на естакада, водеща към Блок 2. Виждат се и две дупки в покрива и гредите.

Снарядът е паднал на стотина метра от сградата на Блок 2. Обстрелваният преход води и до сграда, в която се съхранява радиоактивният отпадък от централата. За разлика от офисните помещения реакторите са запечатани с дебели стоманени корпуси, които могат да понесат тежки поражения.

Много от системите, които са свързани с поддръжката на безопасността им, обаче не са толкова добре защитени срещу атаки. Контролната зала не е проектирана за отбрана по време на мащабна военна офанзива - или "опасен идиотизъм", както го определя германският екперт по ядрена сигурност Том Билефелд.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024