НС прие хомофобски закон по руски образец

Народното събрание прие странни текстове в Закона за училищното и предучилищното образование за "забрана на пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация", преписани от Wikipedia и доукрасени от "Възраждане" със смислови грешки.

На първо четене проектът мина с голямо мнозинство от 154 гласа, от които 55 бяха на ГЕРБ, 38 на "Възраждане", 16 от ДПС, 12 от БСП, 16 от "Има такъв народ" и 15 от независимите.

Групата на ППДБ, чийто говорител Елисавета Белобрадова разкритикува всичко по проекта на "Възраждане", дори не беше в пълния си състав в пленарната зала при гласуването на първо четене, а само с 14 души. От тях двама дори гласуваха "за".

Парламентът допусна и проектът да се гласува финално, без допълнително обсъждане в комисии, още в същия ден.

33 от ППДБ все пак се събраха за второто гласуване, но останаха в малцинство.

Законът:

  • забранява в училищата да се извършва "пропагандата, популяризирането или подстрекаването по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната".
  • "Нетрадиционна сексуална ориентация е различно от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално или чувствено привличане между лица от противоположни полове".

Преди второто гласуване все пак ГЕРБ осъзнаха, че има сериозен проблем с дефиницията на Костадин Костадинов и колегите му за "нетрадиционна сексуална ориентация".

Георги Георгиев (ГЕРБ) обяви, че тя противоречи на Европейската харта на правата на човека, Хартата на основните права в ЕС и българската Конституция, която забранява ограничаване на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

Въпреки всичко - ГЕРБ гласува вкупом с "Възраждане" за текста, който минути по-рано оспори като неадекватен.

Единственият ясен глас "против" съществото на закона от страна на ГЕРБ дойде от юриста Тервел Георгиев, който посочи серия от недомислици в предложението.

"Не може да пропагандираш сексуална ориентация, както не може да пропагандираш цвят на кожата, расова принадлжност и др. Може да се популяризира толерантност или нетолерантност, а не нещо, с което човек се ражда и не може да се промени. В резултат на пропаганда не може да промениш сексуалната си ориентация", каза Георгиев.

Той напомни още, че наскоро парламентът прие утежняване на наказанията за престъпления, когато те са подбудени от омраза заради сексуална ориентация.

Георгиев предупреди и че закон, като предложения от "Възраждане", съществува от 2013 г. в Русия на Владимир Путин - и той ще е първият в държава с европейска ценностна система и разбирания.

Всички негови колеги от ГЕРБ обаче заеха противоположната позиция. Петър Николов директно обвини Запада, че толерирал пропаганда в посока "да не е нормално да си хетеросексуален, нормалното е да си различен, разнообразен". Самият той оспори мнението на съпартиеца си за руската хибридна атака, като заяви, че "в Европа няма по-полезни хора за Путин от хората, които слагат знак на равенство между нетрадиционната сексуална ориентация и европейските ценности".

Бившият министър на образованието от ГЕРБ Красимир Вълчев дори обяви, че планира да предложи въвеждане на часове по религия в задължителния учебен план, с вариант да се заменят със съществуващите и в момента часове по философия и етика.

В същия стил говореше и Йордан Цонев от ДПС, който обяви, че щом "голяма част от българския народ споделя това мнение", партията му ще подкрепи проекта на "Възраждане".

Цонев неочаквано обяви, че в България нямало нетолерантност към хомосексуалните хора.

"Който има различна сексуална ориентация, има пълната толерантност на обществото, но децата са друго. Децата трябва да бъдат оставени да се развиват по божиите закони", каза още той.

Корнелия Нинова, чийто коронен номер в последните 7 години е борбата с "джендър идеологията", също влезе в дебата по абсурден начин, като заговори за "български семейства в чужбина, чиито деца са подлагани на хормонална терапия, без родителите им да знаят". На конкретен въпрос от Георг Георгиев (ГЕРБ) къде се е чуло и видяло български деца да си променят пола в чужбина без знанието на родителите, дойде неясен отговор, че в партията идвали сигнали от Испания, Америка и Великобритания.

Още по-нелеп стана дебатът, когато Нинова беше предизвикана да обясни какви скандални твърдения е открила в брошура за сексуалното здраве на хомосексуални жени.

Бившата председателка на БСП първо заяви, че я било срам да ги прочете "като жена, майка и българка", а после изброи няколко термина на сексуални сношения между жени, които обяви за "абсолютни срамотии". Това вероятно е първият и последен случай в историята на Народното събрание, в който от трибуната се говори за фистинг и фингъринг - по ирония, в изказване на Корнелия Нинова.

Всички участия по темата от социалистическата партия бяха от представители на крилото Нинова - Георги Свиленски, Иван Ченчев, изключения Калоян Методиев и самата тя. Ръководните фактори на парламентарната група като Борислав Гуцанов и Атанас Зафиров не взеха никакво участие в дебата.

Явор Божанков призова ДПС и ГЕРБ да обяснят как се причисляват към европейски либерални и християндемократични партийни семейства, а са съгласни да подкрепят текстове на "Възраждане" и БСП.

Той предизвика и възмущение сред бившите си съпартийци от БСП, като иронично ги попита защо децата им масово учат в САЩ, Великобритания и Швейцария, ако се притесняват от посегателство срещу половата им идентичност.

Елисавета Белобрадова и Андрей Цеков решиха да спорят по текста на "Възраждане" от редакционна и правна гледна точка заради това, че не е ясно "какъв е смисълът, какви нови цели преследва и кои са групите, към които е отнесен". Цеков допусна, че ако законът е неясен, може да се използва за гонения срещу хомосексуални учители само заради ориентацията им.

Протест срещу "закона на омразата" пред парламента, след като прие хомофобски закон


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите набързо отложиха новите правила за такса смет

Вместо "замърсителят да плаща", таксата ще продължи да се определя по старите правила

15:28 - 17.09.2024