Днес всички украински бежанци ще бъдат изведени от лагера в Елхово и извозени до държавни почивни бази във вътрешността на страната - в Пампорово, Боровец и Старозагорски минерални бани.

Директорът на Агенцията за бежанците Мариана Тошева каза, че буферният център в Елхово е бил временен. В интервю пред Нова телевизия тя коментира, че нещата в лагера вече са по-спокойни и днес се очаква да бъдат изведени всички останали бежанци, които бяха настанени там в последните няколко дни. Тя посочи, че е очаквала голяма част от настанените украинци да напуснат страната, след края на държавната програма от 31 май. По нейни сметки близо 20 хил. от общо 62 хил. настанени в хотелски бази вече са извън страната.

Тошева каза, че профилът на украинските бежанци у нас е предимно от деца и майки, но въпреки това страната не е изгубила квалифицирана работна ръка.

"Има хора, които са тук. Въпросът е да се прилагат подходящи места, съобразени с региона, в който сега се заселват хората и да им се помага за следващ етап - независимо дали започнат работа и къде, да се устроят на квартира. Разбира се, остават и уязвимите – възрастни хора, пенсионери, хора с хронични заболявания. Тяхната бройка не е толкова голяма, така че държавата ще продължи да помага както на тези хора да преживяват така и да се чувстват спокойни", посочи тя.

Също днес, по искане на ГЕРБ, Народното събрание ще изслуша вицепремиера Калина Константинова за ситуацията с бежанците у нас. „Общественото мнение вече произнесе своята присъда - нейната оставка. Ние обаче искаме преди да дойде нейната оставка, тя да продължи да идва тук и докато вие гледате усмивката ѝ, да ви е срам“, заяви от парламентарната трибуна Радомир Чолаков от ГЕРБ.

За момента за оставка на Константинова се говори само от страна на ГЕРБ. Деница Сачева - бивш социален министър, коментира днес пред bTV следното: "Тази жена е вицепремиер по ефективно управление и очевидно показва, че не познава институциите и не знае те как работят“.

Малко по-късно стана ясно обаче, че от ГЕРБ не смятат темата за бежанците като достатъчно мощна за вот на недоверие, затова ще я опаковат заедно с енергетика, но все още не са готови с мотивите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката