НС ще изслуша Калина Константинова. Извозват бежанците от Елхово към базите в страната

Днес всички украински бежанци ще бъдат изведени от лагера в Елхово и извозени до държавни почивни бази във вътрешността на страната - в Пампорово, Боровец и Старозагорски минерални бани.

Директорът на Агенцията за бежанците Мариана Тошева каза, че буферният център в Елхово е бил временен. В интервю пред Нова телевизия тя коментира, че нещата в лагера вече са по-спокойни и днес се очаква да бъдат изведени всички останали бежанци, които бяха настанени там в последните няколко дни. Тя посочи, че е очаквала голяма част от настанените украинци да напуснат страната, след края на държавната програма от 31 май. По нейни сметки близо 20 хил. от общо 62 хил. настанени в хотелски бази вече са извън страната.

Тошева каза, че профилът на украинските бежанци у нас е предимно от деца и майки, но въпреки това страната не е изгубила квалифицирана работна ръка.

"Има хора, които са тук. Въпросът е да се прилагат подходящи места, съобразени с региона, в който сега се заселват хората и да им се помага за следващ етап - независимо дали започнат работа и къде, да се устроят на квартира. Разбира се, остават и уязвимите – възрастни хора, пенсионери, хора с хронични заболявания. Тяхната бройка не е толкова голяма, така че държавата ще продължи да помага както на тези хора да преживяват така и да се чувстват спокойни", посочи тя.

Също днес, по искане на ГЕРБ, Народното събрание ще изслуша вицепремиера Калина Константинова за ситуацията с бежанците у нас. „Общественото мнение вече произнесе своята присъда - нейната оставка. Ние обаче искаме преди да дойде нейната оставка, тя да продължи да идва тук и докато вие гледате усмивката ѝ, да ви е срам“, заяви от парламентарната трибуна Радомир Чолаков от ГЕРБ.

За момента за оставка на Константинова се говори само от страна на ГЕРБ. Деница Сачева - бивш социален министър, коментира днес пред bTV следното: "Тази жена е вицепремиер по ефективно управление и очевидно показва, че не познава институциите и не знае те как работят“.

Малко по-късно стана ясно обаче, че от ГЕРБ не смятат темата за бежанците като достатъчно мощна за вот на недоверие, затова ще я опаковат заедно с енергетика, но все още не са готови с мотивите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023