НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Тричасовият дебат за поисканата оставка на Мирослав Иванов като зам.-председател на 47 Народно събрание приключи с успех на управляващото мнозинство, след като предложението на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" не беше подкрепено в пленарната зала.

129 депутати от ПП, БСП, ИТН и ДБ гласуваха единно в подкрепа на Иванов. 81 народни представители от опозицията (и само 10 от 34-те депутати на ДПС) дадоха глас срещу него заради решението му да отнеме думата на Десислава Атанасова по време на дискусия с вицепремиера Асен Василев на 13 май.

Скандалът от петък, при който част от депутатите от ГЕРБ се събраха около трибуната в протест срещу Иванов, е един от трите случая, заради които партиите от опозицията го атакуваха. Останалите бяха - забележката срещу Костадин Костадинов заради груби реплики по време на парламентарен дебат и друга забележка срещу Костадин Ангелов за подвикване от място.

"Мирослав Иванов поражда конфликти и проблеми. Това очевидно се дължи на неговия характер, който не му позволява да вникне във функциите, които му е поверено да изпълнява. Сядайки на стола на председателя, започва да си мисли, че е началник. Това мислене спешно трябва да бъде изкоренено както от него, така и от всеки - вкл. председателя", обяви Радомир Чолаков от ГЕРБ в изявлението си.

В защита на Иванов се изказа председателят на 47 Народно събрание Никола Минчев, който посочи, че мотивите на ГЕРБ за "системно превишаване на правата и неизпълнение на задълженията" от страна на заместника му не отговарят на истината.

Той посочи, че Иванов не е нарушил правилника, когато е отнел думата на Атанасова след няколко направени забележки заради злоупотреба с процедурно изказване от нейна страна, макар че призна, че "духът на закона" изисква по-толерантно отношение към председателите на парламентарни групи (каквато е Атанасова).

"За 5 месеца и половина си дадох сметка, че ролята на председателя на парламентарна група е изключително значима и много отговорна и го казвам добронамерено към всички председатели. Тежка е вашата роля. Това е капитанът на отбора, скача за отбора и отборът скача за капитана", каза Минчев.

"Капитанът може да говори със съдията, неговите съотборници не могат. Но на капитана му свирят фал за същите нарушения", продължи той.

Футболните асоциации бяха продължени и от друг представител на ПП Благовест Белев, който сравни ролята на парламентарния председателстващ със съдия на мач от аматьорско първенство.

"Ако той свири финал на Шампионската лига, няма да има проблеми, защото играчите спазват правилата и искат да играят футбол. Но представете си, че Мирослав Иванов е съдия на мача Светкавица - Вълчи дол и Ураган - Суворово. Там се играе трудно, защото футболистите не са на нивото на Шампионската лига. Съдията трябва да участва много активно. И като участва активно, винаги е под ударите, чуди се кого да овладее - публиката ли, отборите ли", каза той, като получи хумористична реплика от Атанас Атанасов (ДБ) "Разбрах, че ние не сме от Шампионската лига".

Председателите на двете най-големи групи Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Андрей Гюров (ПП) продължиха този спор, като премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ.

Атанасова обвини мнозинството за това, че е допуснало "рекордно ниско ниво" на доверие, докато Гюров я коригира, не без известно смущение:

"Числата не са за показване, но 13% е одобрението на настоящия парламент, а 8% беше това на 44 Народно събрание", напомни той.

ДПС, които подкрепяха искането за оставка на Мирослав Иванов, няколко пъти взеха думата, за да заявят, че целта на дебата не е свалянето му от поста, а "подобряване на работата на парламента".

"Задачата на народния представител е да говори, не да мълчи, и това трябва да е стимулирано и от правилника, и от водещите. Ние нямаме друго оръжие освен словото. Ако ни отнемат думата, започваме да се бием. Ние трябва да подобрим работата и да се върнем към духа на тази институция", каза Йордан Цонев.

Той призна, че всички народни представители злоупотребяват с процедурите и се "упражняват в еквилибристики, за да кажем на някого какво мислим, казвайки го на председателстващите".

Хасан Адемов напомни за Стефан Савов, Гиньо Ганев, Иван Куртев, Александър Джеров, които в миналото са ръководили заседания на парламента в уважителен тон спрямо опозицията.

"Не сме се събрали на другарски съд срещу колегата Мирослав Иванов. Въпросът е по какъв начин парламентаризмът да не се използва като инструмент срещу един или друг представител на политическа сила", каза той.

Костадин Костадинов ("Възраждане") дори поздрави Никола Минчев за това, че "успокоява страстите, дори понякога си позволява да си затваря очите пред някои не чак толкова големи нарушения на правилника", но призова за извинение и оставка на колегата му.

От БСП защитиха Иванов, като напомниха на ГЕРБ за обидното отношение, което техните депутати си позволяват не само срещу него, но и срещу останалите хора в залата.

"Ваш колега (Костадин Ангелов, б.р.) по най-пренебрежителния начин му занесе една опаковка лекарства, което беше страшно неуважително. Имаме много важни задачи. В момента България преживява изключително тежък геополитически момент и нашият парламент е призван да изпълни своята достойна роля - тя не е в това да се сваля или вдига някой от ръководството на Народното събрание", каза Георги Михайлов от БСП.

Опитът на ГЕРБ да напомнят на БСП, че свалиха собствения си парламентарен председател Димитър Главчев през 2017 г. заради отнета дума на Корнелия Нинова, не беше приет като аргумент от социалистите. Депутатите от мнозинството напомниха, че тогава Главчев не само спря изказването на председателката на най-голямата опозиционна група, но и я отстрани от заседание, което не се е случвало спрямо ГЕРБ в 47 НС.

От "Продължаваме промяната" отхвърлиха твърденията на ГЕРБ, че не им се дава възможност да говорят, като извадиха статистиката, че от март досега са изговорили "два пъти обема на "Война и мир".

"Българските граждани ви отнеха думата, когато решиха да не управлявате. Тук сме да има правила, справедливост и никой да не е по-равен от равните", каза Искрен Митев (ПП), което предизвика гневни реакции от страна на ГЕРБ.

Христо Иванов от ДБ изрази подкрепа за Мирослав Иванов, "защото е задълбочен, държи на спазването на правилата и това му носи главоболия. Виждам в него огромно желание да си върне добре. Виждам и способност да му стане неудобно, когато от мнозинството правим глупости".

Той обаче призова да се направят подобрения в правилника, защото не дава възможност да се чуят адекватно аргументите на управляващите и опозицията.

"Парламентът съществува заради опозицията. Всички процедури обслужват възможността на онези, които нямат властта, да бъдат чути, включително понякога налагайки се", каза Христо Иванов.

От ИТН дадоха да се разбере, че "дават втори шанс" на Мирослав Иванов като зам.-председател, а не му гласуват пълно доверие.

"Нека да се вслуша във всичко хубаво и лошо, като умен човек ще се опита да коригира своето поведение, по това ще преценим доколко е помъдрял", беше коментарът на Виктория Василева.

Голяма част от дебата преди гласуването беше отклонен към казуса с монтирането на металните врати пред парадния вход на парламента, като и ГЕРБ, и Възраждане, а и "Демократична България" призоваха това решение да се преразгледа.

На финала Любен Дилов-син обяви, че инспекторатът на Министерството на културата е излязъл с решение, че те са поставени в нарушение и отново поиска те да бъдат свалени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024