Националната следствена служба все още няма информация дали в джипа на Георги Семерджиев е имало и друг човек в момента на тежката катастрофа от 5 юли, при която загинаха две млади жени.

Зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров обаче заяви, че полицейската служителка Симона Радева "категорично не е била в автомобила към момента на ПТП".

Тодоров посочи, че има данни за това, че тя "активно е помагала (на Семерджиев) да се укрие и вероятно да прикрие следи от престъплението".

Обвинение срещу нея досега обаче не е повдигнато от наблюдаващия прокурор. Директорът на Следствието допусна, че може да се търси отговорност от Радева за "лично укривателство". Ако то бъде доказано, се наказва с лишаване от свобода до пет години.

Към момента Радева е освободена временно от длъжност от "Охранителна полиция", защото срещу нея тече дисциплинарно производство за нарушаване на етичните правила на служителите от МВР.

Софийската градска прокуратура води и отделно производство за разследване на "полицейски чадър" над Георги Семерджиев, но и там няма данни за привлечени виновни лица.

Ясен Тодоров твърди, че разследването за катастрофата е "много напред", като предстои експертен анализ на данните. Очаква се и да се съберат като доказателства записи от видеокамерите на Столична община и СДВР, с които да се установи движението на автомобила през деня и това кой го е управлявал.

В НСлС са провели разпит на човека, за когото Семерджиев твърди, че го отвлякъл в деня на катастрофата. Тодоров не разкри самоличността му, но заяви, че "по никакъв начин не се потвърждава тезата за отвличане и тя е компрометирана от самото начало".

Разпитаният обаче е изнесъл пред следователите данни за потенциално друго престъпление, "извършвано от кръг лица - дейност, повече клоняща към документни и данъчни престъпления". Той отказа да даде повече детайли за това кой е уличен в криминално деяние.

Тодоров направи сравнение между делото срещу убиеца на Милен Цветков и разследването срещу Семерджиев, като посочи, че при катастрофата от 5 юли 2022 г. са изпълнени 4 условия от състава в НК - употреба на наркотици, бягство на извършителя, неправоспособност на водача и повече от една жертва.

За разлика от Семерджиев - прокуратурата претендираше, че Кристиан Николов е извършил умишлено катастрофата от 2020 г., при която загина Цветков. Първоинстанционният съд обаче не прие това твърдение за доказано.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени