НСлС: Симона Радева не е пътувала в джипа на Семерджиев, но "активно е помагала да се укрие"

Националната следствена служба все още няма информация дали в джипа на Георги Семерджиев е имало и друг човек в момента на тежката катастрофа от 5 юли, при която загинаха две млади жени.

Зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров обаче заяви, че полицейската служителка Симона Радева "категорично не е била в автомобила към момента на ПТП".

Тодоров посочи, че има данни за това, че тя "активно е помагала (на Семерджиев) да се укрие и вероятно да прикрие следи от престъплението".

Обвинение срещу нея досега обаче не е повдигнато от наблюдаващия прокурор. Директорът на Следствието допусна, че може да се търси отговорност от Радева за "лично укривателство". Ако то бъде доказано, се наказва с лишаване от свобода до пет години.

Към момента Радева е освободена временно от длъжност от "Охранителна полиция", защото срещу нея тече дисциплинарно производство за нарушаване на етичните правила на служителите от МВР.

Софийската градска прокуратура води и отделно производство за разследване на "полицейски чадър" над Георги Семерджиев, но и там няма данни за привлечени виновни лица.

Ясен Тодоров твърди, че разследването за катастрофата е "много напред", като предстои експертен анализ на данните. Очаква се и да се съберат като доказателства записи от видеокамерите на Столична община и СДВР, с които да се установи движението на автомобила през деня и това кой го е управлявал.

В НСлС са провели разпит на човека, за когото Семерджиев твърди, че го отвлякъл в деня на катастрофата. Тодоров не разкри самоличността му, но заяви, че "по никакъв начин не се потвърждава тезата за отвличане и тя е компрометирана от самото начало".

Разпитаният обаче е изнесъл пред следователите данни за потенциално друго престъпление, "извършвано от кръг лица - дейност, повече клоняща към документни и данъчни престъпления". Той отказа да даде повече детайли за това кой е уличен в криминално деяние.

Тодоров направи сравнение между делото срещу убиеца на Милен Цветков и разследването срещу Семерджиев, като посочи, че при катастрофата от 5 юли 2022 г. са изпълнени 4 условия от състава в НК - употреба на наркотици, бягство на извършителя, неправоспособност на водача и повече от една жертва.

За разлика от Семерджиев - прокуратурата претендираше, че Кристиан Николов е извършил умишлено катастрофата от 2020 г., при която загина Цветков. Първоинстанционният съд обаче не прие това твърдение за доказано.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023