Снимка: © Getty Images

Нула нови случая на Covid-19: за първи път от близо 5 месеца Австралия отбеляза денонощие без новорегистрирани заразени жители. 

Последният ден, в който страната имаше нулев прираст на пациентите с коронавирусна инфекция, беше 9 юни. 

Щатът Виктория, който се превърна в епицентър на втората вълна на епидемията в страната, дори отбелязва два поредни дни без новозаразени, след като прекара 112 дни в частична карантина. 

През последните 24 часа са проведени почти 16 000 теста и нито един от тях не е положителен.

Австралия се справя относително добре с контрола на разпространението на болестта - от началото на Covid-пандемията тук са регистрирани около 27 500 инфекции, а смъртните случаи са 907.

Както Австралия, така и Нова Зеландия наложиха бързи мерки за ограничаване на заразата още при първата поява на случаите, като през месец май случаите на Covid-19 паднаха под 20 на ден. 

Отпускането на мерките, завръщането на туристите от почивка в чужбина, липсата на достатъчно информация за опасността от инфекцията сред мигрантските общности и слабата система за проследяване на контактни лица допусна ново огнище на зараза във Виктория.

Щатът с 6 млн. души население, който създава около 1/4 от брутния вътрешен продукт на Австралия, беше поставен под нова карантина, в Мелбърн беше въведен и вечерен час, училищата бяха затворени, а голяма част от търговските обекти, фабриките и местата за настаняване спряха да работят. В крайна сметка - резултатът вече е налице. 

Постепенното вдигане на ограниченията вече започна. Хората в Мелбърн могат да излизат от домовете си, магазините, ресторантите, кафенетата и баровете отново отвориха врати, а груповите събирания до 10 души са позволени. 

Очаква се в следващата седмица да бъдат отменени и други мерки, включително - забраната за пътуване на повече от 25 км разстояние. Задължителното носене на маски във всички обществени места ще остане в сила и занапред, но е възможно и това правило да бъде преразгледано. 

Активните случаи на Covid-19 във Виктория са 61. В цяла Австралия броят им е под 200.

Главният здравен инспектор на щата проф. Брет Сътън коментира, че влошаващата се ситуация в Европа е една от причините за колебанието на австралийските власти да премахнат всички мерки наведнъж. 

"Това, през което Европа преминава в момента, е следствие от неспособността на властите да стигнат до точка, в която да запазят контрола върху ниски стойности на новите случаи за продължителен период от време. Ако това не се случи, епидемията се връща като цунами. Когато виждаме 50 000 нови случая на ден във Франция, когато виждаме, че Белгия изпраща пациентите си за лечение извън страната поради претоварване на здравната система - ето това щеше да се случи и при нас, ако не бяхме успели да овладеем ситуацията", казва той. 

За разлика от други държави - по-голямата част от населението на щата приема мерките, наложени от местните власти. 

Възстановяването на икономиката ще отнеме години. "Блумбърг" цитира данни на финансовото министерство на Австралия, според които локдаунът е изтрил близо 71 млн. щатски долара на ден заради спрялата икономическа дейонст. Загубените работни места през август и септември са стигнали нива от средно 1200 съкратени позиции на ден.

Федералното правителство в Австралия обяви, че ще отпусне допълнителни ваучери за връщането на децата към спортни тренировки. Властите започнаха и кампания в защита на менталното здраве на австралийците под надслов "How's your head today"?. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски си сложи бустерна доза срещу Covid-19

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ