Нурсултан Назарбаев си отива - фамилията му запазва луксозните си имоти за над $780 млн. Снимка: © Getty Images

Събореният паметник на Нурсултан Назарбаев беше само началото - бунтовете в Казахстан може да не съборят системата, но със сигурност ще сложат окончателен край на 30-годишния режим на т.нар. "Лидер на нацията".

Действащият президент Касим-Жомарт Токаев вече повика руските военни на помощ и нареди на полицията и армията да стрелят без предупреждение срещу протестиращите, които оказват съпротива.

Казахстанските медии обаче обръщат внимание на нещо интересно - през последните дни властите са престанали да споменават новото име на столицата - "Нур-Султан" - в официалните си съобщения. Малкото име на Назарбаев замени старото название на град Астана през 2019 г., в чест на "народния герой" и "първия президент на републиката".

Тогава 81-годишният несменяем от съветско време ръководител на Казахстан реши сам да отстъпи властта, като лично посочи наследника си. През януари 2022 г. протестиращите граждани обаче продължаваха да скандират "Дядо, махай се" - с препратка към Назарбаев.

Последната му публична поява датира от 28 декември миналата година в Санкт Петербург, напомня ТВ "Дождь". Оттогава той не е коментирал протестите нито веднъж. В петък вечер президентството на Беларус обяви, че Александър Лукашенко е провел телефонен разговор с Назарбаев и "подробно са обсъдили положението в Казахстан".

Руският сайт The Insider съобщава, че в нощта на 5 януари 2022 г. (по време на ескалацията на протестите) самолет Embraer Legacy 650 е излетял от столицата на Казахстан и е кацнал в Дубай. Медията смята, че самолетът може би принадлежи на Националната гвардия на Казахстан, защото същият модел е купен за институцията през 2020. Информацията породи спекулации, че Нурсултан Назарбаев може да е избягал от страната.

Бившият президент продължаваше да упражнява контрол върху управлението, макар че формално заемаше различен пост - председател на Съвета за сигурност (позицията му беше отнета преди дни с решение на Токаев).

Разследване на местната организация C4ADS и OCCRP показва, че в Дубай се намират недвижими имоти, които принадлежат на семейството на Назарбаев, без да са декларирани като официално имущество.

Според авторите на проверката - внукът на бившия президент Нурали Алиев, зетят Тимур Кулибаев и бившият премиер Карим Масимов (шеф на Комитета по национална сигурност до 5 януари) имат няколко резиденции в Обединените арабски емирства.

В края на 2020 г. подразделението на "Свободна Европа" в Казахстан направи свое разследване, в което оценява стойността на луксозните имоти на фамилия Назарбаеви в Европа и САЩ на минимум 785 милиона долара - при това на база на неизчерпателна "извадка".

Едно от именията на семейството е с площ 3200 кв.м. и се намира край Женевското езеро. Вилата е един от най-скъпите имоти в района на община Аниер и от 2009 г. е собственост на дъщерята на Нурсултан Назарбаев - Динара Кулибаева (54 г.). Тя и съпругът й Тимур са сред най-богатите хора в Казахстан.

Тимур Кулибаев, който е член на съвета на директорите на руската "Газпром" и оглавява казахстанския енергиен холдинг Kazenergy, притежава още огромно имение в Херона (Испания), малък замък в Карлови Вари (Чехия), четири къщи в квартал Мейфеър в центъра на Лондон и още една вила в Аскот (Великобритания),

Съпругата му Динара Кулибаева, която е акционер в Народната банка на Казахстан, има още една вила в градче в кантона Женева. Общото състояние на семейството се оценява на 5,6 млрд. долара според оценка на Forbes.

По-голямата дъщеря на Нурсултан Назарбаев - Дарига (58 г., на снимката с кралица Елизабет II) - и първородният й син Нурали Алиев също се свързват с два скъпи имота в чужбина. Един от тях струва над 136 млн. долара и представлява многоетажна сграда на "Бейкър стрийт" в Лондон.

Бившият съпруг на Дарига Назарбаева - Рахат Алиев - е лекар по образование, но през 90-те години е назначен на висши позици в данъчната администрация и службите за сигурност на Казахстан. За няколко години изпълнява длъжността посланик в Австрия, Сърбия и Черна гора, докато през 2007 г. влошава отношенията си със съпругата и тъста си и е обвинен в корупция.

Алиев успява да избяга в Австрия, но е осъден задочно на 20 години затвор в Казахстан. Той използва времето, за да публикува книгата "Кръстникът - моят тъст" , в който разкрива данни за корупцията и престъпленията на най-високо държавно ниво в системата на Назарбаев. През 2014 г. срещу Алиев е повдигнато обвинение за убийството на двама бивши банкери от Казахстан и той е арестуван във Виена. Няколко месеца по-късно той е открит обесен в банята на затвора Йозефщат.

Вторият син на Дарига - Айсултан Назарбаев - умира в Лондон през август 2020 г. на 29-годишна възраст. Предполагаемата причина за смъртта му е сърдечен удар, свързан с кокаинова зависимост. Няколко месеца по-рано обаче и той твърди публично, че има доказателства за мащабни корупционни схеми, свързани с Казахстан и Русия, и че търси политическо убежище във Великобритания.

През 2013 г. Айсултан Назарбаев се жени за Алима Боранбаева - сватбата им влиза в световните новини, след като Кание Уест пее на тържеството.

Бащата на булката Кайрат Боранбаев също е сред най-богатите бизнесмени в Казахстан. Разследването на "Свободна Европа" го свързва с четири луксозни имота в Карлови Вари и Великобритания.

Кайрат Боранбаев е собственик на франчайза на McDonalds в Казахстан и Беларус, притежава и футболен отбор. Боранбаев е бивш директор на "Казросгаз" - съвместна енергийна компания на Русия и Казахстан, притежава един от най-големите търговски центрове в Алмати, кина и фитнесклубове, хотел и др.

Два имот на "Уол стрийт" принадлежат на брата на Нурсултан Назарбаев - Болат. Той е сосбственик и на имение в Кан, сграда на брега на океана във Флорида, хотел на Пето авеню в Ню Йорк.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024