Да направиш интересна премиера на смартфон през 2021 г. е трудна задача, но Samsung дава отговор – новото поколение на телефоните със сгъваем дисплей от серията Galaxy Z променя почти изцяло начина, по който боравим с тях.

Концепцията не е непозната, но технологиите вече позволяват по-голяма прецизност. Затова тази година можем спокойно да кажем, че сгъваемите модели на Samsung са готови за масова, дълготрайна и пълноценна употреба.

Galaxy Z Flip3 5G разполага с 6,7-инчов сгъваем Dynamic AMOLED 2X дисплей, който лесно може да се сгъне и да влезе удобно във всеки джоб.

Galaxy Z Fold3 5G се разгръща до формата на таблет със 7,6-инчов Dynamic AMOLED 2X Инфинити Flex дисплей, което допълнително увеличава функционалността при използването на смартфона.

Това, което ги прави готови за масовия потребител, е комбинацията от по-достъпната цена и усилията на Samsung при изработката на моделите. Корпусите на Z Flip3 5G и Z Fold3 5G са направени от Armor алуминий и по-здраво стъкло, а материалът за сгъваемите екрани е подобрен за още по-голяма защита при изпускане и надраскване. Това са и първите водоустойчиви сгъваеми смартфони, а това е още един фактор, благодарение на който устройствата могат да издържат на нормална употреба в продължение на години.

Когато получих тестова бройка на Galaxy Z Fold3, подходих с известна доза любопитство. Вече бях пробвал Galaxy Z Flip3, който ме спечели много бързо. Не бях сигурен дали големият телефон, който може да стане още по-голям, ще ми бъде по-удобен.

Когато е сгънат, Galaxy Z Fold3 е с дебелината на два обикновени смартфона (приблизително 14,4 - 16 мм). Специфичният му дизайн обаче прави външния дисплей по-тесен и висок (6,2 инча в съотношение 25:9), а размерът е изненадващо комфортен при работа с една ръка, когато човек е в движение.

Преживяването с Galaxy Z Fold3 е коренно различно, сравнено с всеки друг смартфон, който сте ползвали. Установих, че ми е изключително приятно да си избера нещо за гледане или четене от външния дисплей, да разгъна телефона и да продължа със съдържанието на големия вътрешен екран.

Без значение дали съм в метрото или вкъщи, това е удобство, което не бях изпитвал преди и свикнах доста бързо с него.

Едновременната работа с няколко приложения става по-практична и много по-естествена при Z Fold3 - в разгънато положение екранът удвоява пространството, в което мога да разпределям прозорците.

Използвах мултитаскинг в две ежедневни ситуации, които бяха извън експериментите с новата джаджа. Първата беше комбинация от чат или имейл, в които беше нужно да добавя информация от файл или сайт.

При втория случай обработвах снимки, докато паралелно проверявам референции с решенията за цветовете и настроението на кадрите.

Всяка от тези опции може да се запази като пряк път в страничното меню, така че например Lightroom и Instagram автоматично да се отворят заедно.

Частичното сгъване на екрана позволява Z Fold3 да застане стабилно върху масата и да се използва като лаптоп.

Това ми позволяваше да гледам видео, без да търся допълнителна опора за телефона. Колкото и да е странно, досега не съм осъзнавал колко често изпадам в ситуации, в които това ми е създавало неудобство.

Камерата може би е елементът, който претърпява най-силна промяна, благодарение на наличието на двата екрана.

Винаги можете да използвате основната тройна камера за селфита с великолепно качество, докато Z Fold3 е разгънат - гледате изображението си на външния дисплей, кадрирате и снимате.

Това дава на хората спокойствие и усещане за контрол, което води и до по-хубави снимки.

Основният (вътрешният) дисплей е онова, което окончателно ме спечели.

Технически погледнато, той е 7.6-инчов и поддържа всичко, което искате от един скъп смартфон, включително 120 херца честота на опресняване на картината за плавна работа и по-бързо и приятно скролване в интернет, гейминг и гледане на видеа

Качеството на картината е отлично, независимо от това какво ще си пуснете.

Екранът е приятен и отговаря на докосванията без забавяне. Видеата изглеждат чудесно, а игрите са като на малък таблет. Ако има някакъв недостатък, това е следата от сгъвката, която се вижда, но дори тя бързо спира да прави впечатление.

Друг отличен елемент на сгъваемия дисплей е скритата селфи камера.

Тя е поставена под основния дисплей, а над нея са разположени леко разредени пиксели - забелязва се, но не привлича погледа като “отвор”.

При четене, гледане на видео и игра камерата не прави впечатление, което е и целта.

Galaxy Z Fold3 5G е голям и не влиза във всеки джоб както Z Flip3 5G, но пък дава възможности, които никой друг смартфон не предоставя. Работата с него е много удобна, креативните процеси са без еквивалент сред смартфоните, а игрите и консумацията на съдържание се случват по начин, който би ме убедил да не нося лаптоп със себе си при по-дълга почивка.

Със серията Galaxy Z Samsung демонстрира, че смартфонът може да не е просто блокче стъкло и метал.

Беше въпрос на време да разчупим формите, така че и дизайнът да подхожда на високото ниво на иновациите „под капака“ - при това, по начин, който не изглежда самоцелен. Комбинацията от иновативен хардуер и софтуер превръща тези модели в изключително интересни, но и полезни устройства.

В частност Z Fold3 5G надгражда потребителското изживяване от смартфона, както при възпроизвеждането на мултимедия, така и в много ситуации, в които създаваме съдържание. Малко смартфони могат да се похвалят с подобно постижение, което вероятно е най-голямата екстра на този модел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024