Няма да има нулева учебна година Снимка: © getty images

Министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи по време на брифинг днес, че няма опасност от нулева учебна година. Към момента са минали 60% от нея, като са необходими още от 30 до 35 дни, за да бъде покрит и оставащият материал за затвърждаване на нови знания.

Работи се по осигуряване на достъп на всички учители и ученици до дистанационна електронна форма на обучение. 11% от учащите засега нямат възможност да я използват, както и близо 2000 учители:

"Ще се опитаме да закупим техника, така че да е в рамките на нормативната уредба и да подпомогнем училищата, които изпитват най-голяма концентрация на недостиг на техника," каза министър Вълчев.

В следващите няколко дни ще бъдат предприети мерки, за които ще се използват малки средства - между един и два милиона. Другият проблем е липсата на Интернет свързаност, като министерството ще работи с мобилните оператори, за се осигурят Wi-Fi точки за достъп в кварталите с най-голяма концентрация на деца, които не разполагат нужните условия.

Министърът на образованието допълни, че платформите изпитват затруднения със справянето с рязко покачилия се трафик, тъй като на места той е до 20 пъти по-голям от преди. Предприети са обаче мерки за разширяване на инфраструктурата им.

Над 90% от училищата вече са създали организация за възлагане на задачи на учениците чрез електронна поща или Интернет приложения.

Ще има и уроци по каналите на БНТ. По БНТ 2 от утре започват уроците за седми клас, като в 09:15 ще бъде този по български език, а след това по математика. В сряда между 9 и 12 започват тези за децата от първи, втори, трети и четвърти клас, докато следобед ще бъдат за децата между пети и седми клас. По БНТ 4 ще се предават уроците за неделните училища.

При нужда е възможно да бъде удължена учебната година или да се учи през съботите и неделя. Министър Вълчев посъветва никой да не си прави планове за юни.

Предварителни изпити за кандидатстване в университетите няма да бъдат проведени:

"Няма нищо драматично в това да няма предварителни изпити, аз лично смятам, че не трябва да има," заяви министър Вълчев, като сподели впечатления от разговорите си с учители от цялата страна, че след тях много от учениците спират да полагат усилия в оставащите месеци до края на учебната година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022