Снимка: © getty images

Министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи по време на брифинг днес, че няма опасност от нулева учебна година. Към момента са минали 60% от нея, като са необходими още от 30 до 35 дни, за да бъде покрит и оставащият материал за затвърждаване на нови знания.

Работи се по осигуряване на достъп на всички учители и ученици до дистанационна електронна форма на обучение. 11% от учащите засега нямат възможност да я използват, както и близо 2000 учители:

"Ще се опитаме да закупим техника, така че да е в рамките на нормативната уредба и да подпомогнем училищата, които изпитват най-голяма концентрация на недостиг на техника," каза министър Вълчев. 

В следващите няколко дни ще бъдат предприети мерки, за които ще се използват малки средства - между един и два милиона. Другият проблем е липсата на Интернет свързаност, като министерството ще работи с мобилните оператори, за се осигурят Wi-Fi точки за достъп в кварталите с най-голяма концентрация на деца, които не разполагат нужните условия. 

Министърът на образованието допълни, че платформите изпитват затруднения със справянето с рязко покачилия се трафик, тъй като на места той е до 20 пъти по-голям от преди. Предприети са обаче мерки за разширяване на инфраструктурата им.

Над 90% от училищата вече са създали организация за възлагане на задачи на учениците чрез електронна поща или Интернет приложения.

Ще има и уроци по каналите на БНТ. По БНТ 2 от утре започват уроците за седми клас, като в 09:15 ще бъде този по български език, а след това по математика. В сряда между 9 и 12 започват тези за децата от първи, втори, трети и четвърти клас, докато следобед ще бъдат за децата между пети и седми клас. По БНТ 4 ще се предават уроците за неделните училища. 

При нужда е възможно да бъде удължена учебната година или да се учи през съботите и неделя. Министър Вълчев посъветва никой да не си прави планове за юни.

Предварителни изпити за кандидатстване в университетите няма да бъдат проведени:

"Няма нищо драматично в това да няма предварителни изпити, аз лично смятам, че не трябва да има," заяви министър Вълчев, като сподели впечатления от разговорите си с учители от цялата страна, че след тях много от учениците спират да полагат усилия в оставащите месеци до края на учебната година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги пускат вендинг машини за отпадъци още тази година

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект