Снимка: © Getty Images

Нискоквалифицираните работници няма да получават визи според новите имиграционни планове на британското правителство след Брекзит. Системата подтиква работодателите да избягват да разчитат на „евтина работна ръка“ от Европа, съобщава BBC.

Правителството иска да намали общата имиграция в Обединеното кралство, а именно високият брой граждани на ЕС, местещи се във Великобритания, бе една от причините гласоподавателите да поискат излизане от съюза. Сега работодателите обаче казват, че „враждебната атмосфера“ ще затрудни привличането на нови кадри.

Новата система ще влезе в действие на 1 януари 2021 г. и ще бъде базирана на точки, които всеки един гражданин, пожелал да работи във Великобритания, трябва да събере. За целта той ще трябва задължително да говори английски език и да има предложение за висококвалифицирана работа от „одобрен работодател“.

Ако тези критерии са спазени, кандидатите ще получат 50 точки. Ще им бъдат нужни общо 70 за получаване на работна виза.

Те ще бъдат събрани, ако кандидатът отговаря на допълнителни критерии, свързани с образователната му степен, недостига на работници в съответния сектор и трудовото възнаграждение. Чужденците трябва да получават не по-малко от 25,600 паунда годишно.

Правителството обяви, че няма да предостави план за действие на нискоквалифицираните работници, призовавайки бизнесът да се „адаптира“ в новата ситуация, която ще сложи край на свободното движение на хора между Великобритания и ЕС.

Ако гражданин на Европейския съюз иска да влезе в Обединеното кралство като посетител, то няма да му бъде нужна виза при положение, че остане в страната по-малко от шест месеца.

"За първи път от десетилетия Обединеното кралство ще има пълен контрол върху това кой идва в страната и как работи имиграционната система", пише в документа, с който правителството обяви плановете си във вторник.

Във Великобритания има 3,2 милиона граждани на ЕС, които са кандидатствали за удължаване на престоя си в страната. Те ще помогнат за удовлетворяване на нуждата от работна ръка на трудовия пазар, съобщиха управляващите.

Правителството също така отбеляза, че ще бъдат разработени специални програми, които ще подпомогнат висшисти, здравни и селскостопански работници, желаещи да влязат в Обединеното кралство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин