Снимка: © Getty Images

Нискоквалифицираните работници няма да получават визи според новите имиграционни планове на британското правителство след Брекзит. Системата подтиква работодателите да избягват да разчитат на „евтина работна ръка“ от Европа, съобщава BBC.

Правителството иска да намали общата имиграция в Обединеното кралство, а именно високият брой граждани на ЕС, местещи се във Великобритания, бе една от причините гласоподавателите да поискат излизане от съюза. Сега работодателите обаче казват, че „враждебната атмосфера“ ще затрудни привличането на нови кадри.

Новата система ще влезе в действие на 1 януари 2021 г. и ще бъде базирана на точки, които всеки един гражданин, пожелал да работи във Великобритания, трябва да събере. За целта той ще трябва задължително да говори английски език и да има предложение за висококвалифицирана работа от „одобрен работодател“.

Ако тези критерии са спазени, кандидатите ще получат 50 точки. Ще им бъдат нужни общо 70 за получаване на работна виза.

Те ще бъдат събрани, ако кандидатът отговаря на допълнителни критерии, свързани с образователната му степен, недостига на работници в съответния сектор и трудовото възнаграждение. Чужденците трябва да получават не по-малко от 25,600 паунда годишно.

Правителството обяви, че няма да предостави план за действие на нискоквалифицираните работници, призовавайки бизнесът да се „адаптира“ в новата ситуация, която ще сложи край на свободното движение на хора между Великобритания и ЕС.

Ако гражданин на Европейския съюз иска да влезе в Обединеното кралство като посетител, то няма да му бъде нужна виза при положение, че остане в страната по-малко от шест месеца.

"За първи път от десетилетия Обединеното кралство ще има пълен контрол върху това кой идва в страната и как работи имиграционната система", пише в документа, с който правителството обяви плановете си във вторник.

Във Великобритания има 3,2 милиона граждани на ЕС, които са кандидатствали за удължаване на престоя си в страната. Те ще помогнат за удовлетворяване на нуждата от работна ръка на трудовия пазар, съобщиха управляващите.

Правителството също така отбеляза, че ще бъдат разработени специални програми, които ще подпомогнат висшисти, здравни и селскостопански работници, желаещи да влязат в Обединеното кралство.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа