Снимка: © Getty Images

Нискоквалифицираните работници няма да получават визи според новите имиграционни планове на британското правителство след Брекзит. Системата подтиква работодателите да избягват да разчитат на „евтина работна ръка“ от Европа, съобщава BBC.

Правителството иска да намали общата имиграция в Обединеното кралство, а именно високият брой граждани на ЕС, местещи се във Великобритания, бе една от причините гласоподавателите да поискат излизане от съюза. Сега работодателите обаче казват, че „враждебната атмосфера“ ще затрудни привличането на нови кадри.

Новата система ще влезе в действие на 1 януари 2021 г. и ще бъде базирана на точки, които всеки един гражданин, пожелал да работи във Великобритания, трябва да събере. За целта той ще трябва задължително да говори английски език и да има предложение за висококвалифицирана работа от „одобрен работодател“.

Ако тези критерии са спазени, кандидатите ще получат 50 точки. Ще им бъдат нужни общо 70 за получаване на работна виза.

Те ще бъдат събрани, ако кандидатът отговаря на допълнителни критерии, свързани с образователната му степен, недостига на работници в съответния сектор и трудовото възнаграждение. Чужденците трябва да получават не по-малко от 25,600 паунда годишно.

Правителството обяви, че няма да предостави план за действие на нискоквалифицираните работници, призовавайки бизнесът да се „адаптира“ в новата ситуация, която ще сложи край на свободното движение на хора между Великобритания и ЕС.

Ако гражданин на Европейския съюз иска да влезе в Обединеното кралство като посетител, то няма да му бъде нужна виза при положение, че остане в страната по-малко от шест месеца.

"За първи път от десетилетия Обединеното кралство ще има пълен контрол върху това кой идва в страната и как работи имиграционната система", пише в документа, с който правителството обяви плановете си във вторник.

Във Великобритания има 3,2 милиона граждани на ЕС, които са кандидатствали за удължаване на престоя си в страната. Те ще помогнат за удовлетворяване на нуждата от работна ръка на трудовия пазар, съобщиха управляващите.

Правителството също така отбеляза, че ще бъдат разработени специални програми, които ще подпомогнат висшисти, здравни и селскостопански работници, желаещи да влязат в Обединеното кралство.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Лионел Меси спечели рекордна седма "Златна топка"

Аржентинецът изпревари Левандовски и Жоржиньо за наградата през 2021 г.

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС