Няма да оповестят какво вещество е замърсило Марица, заради разследването Снимка: © Pixabay

Установено е веществото, замърсило канала на река Марица и предизвикало смъртта на близо 30 крави след водопой. Това обяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров след инспекция край Димитровград във вторник, но отказа да каже кой е компонентът, тъй като е предмет на разследването.

„Да не се произнасят присъди, преди да сме запознати с всичко“, призова екоминистърът, цитиран от „24 часа“.

Остава неясно кой е замърсителят, но Димитров съобщи, че каналът не е замърсен с пестициди. Вчера се подозираше изсипване на фосфорни съединения от торовия завод "Неохим". Министърът каза, че пробите показват, че водите са в норма, реката е чиста и няма умряла риба по дъното ѝ.

Местните власти смятат, че няма опасност за населението. Засегнати са няколко села в района на Димитровград, населени места като Любимец, Свиленград и Симеоневград. Областният кризисен щаб в Хасково заседава днес и установи, че водата е в норма, но отказа да оповести резултата от пробата.

Димитров каза, че водоподаването, което беше спряно като превантивна мярка, е основен приоритет - то трябва да бъде възстановено към общо 48 населени места в областта.

Върховната административна прокуратура възложи проверка по случая. Ще се проверява и комплексното разрешително на „Неохим“, откъдето към Марица има тръба за промишлени води.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024