Снимка: © Getty Images

Надеждите, че тестовете за антитела срещу коронавирус могат да помогнат на Великобритания да преодолее блокадата заради пандемията, претърпяха крах. Световната здравна организация постави под съмнение въпроса дали те гарантират имунитет, а редица страни са притеснени от евентуалните отговори.

Обединеното кралство имаше план да се гражданите да се завърнат към нормалния живот и към работните си места, като в основата му постави изследването с тестове за антитела. Те показват дали съответният изследван вече е преболедувал с Covid-19. Експертите обаче казват, че тези тестове може и да не доказват напълно дали хората са предпазени от повторна инфекция.

Правителството вече плати сума за три милиона и половина тестове за изследване на антитела, но все още не е открило тест, който е достатъчно надежден за употреба. Предупреждава, че няма да одобри използването на нито един, докато не бъде напълно сигурно, че резултатите му ще бъдат напълно достоверни.

Професор Джон Нютън – директорът на правителствената агенция Public Health England, каза, че гражданите не трябва да си купуват недоказани тестове за антитела, докато няма доказани резултати.

„Правим нов пробив с работата си всеки ден и съм уверен, че това голямо изследване ще успее“, каза той относно усилията да се разработи валиден серологичен тест, който измерва нивата на антитела в кръвната плазма, пише BBC.

„Дотогава, моля ви, не си купувайте и не вземайте нито един недоказан тест. Те може да не бъдат достоверни за целенасочена употреба. Може да дадат грешен резултат и да ви поставят в риск, вас, семейството ви и други хора“, каза той.

„Веднага когато намерим тест, който да работи за тази цел, ще бъдем в позиция да ги разпространим из страната“, смята Нютън.

Д-р Мария ван Керкхове от Световната здравна организация изрази съмнения от ползата на бързите серологични тестове заради липсата на доказателства за имунитет срещу коронавируса. Чрез обръщение от Женева тя сподели, че „има много страни, които препоръчват използването на бързи тестове за диагностика, за да могат да уловят това, което мислят, че е доказан имунитет“.

„Към момента нямаме доказателства, че използването на серологични тестове може да покаже, че даденият човек има имунитет или е предпазен от повторна инфекция“, каза тя.

„Тези тестове за откриване на антитела могат да измерват нивото на патогените, но не значи, че някой с антитела има имунитет“.

Д-р Ван Керкхове каза още, че е „хубаво нещо“, че се разработват толкова много тестове, но допълни: „Трябва да сме сигурни, че те са валидни, така че да знаем, че показват точно това, каквото целят да покажат“.

Колегата ѝ д-р Майкъл Райън каза, че тестовете за откриване на антитела са повдигнали етични въпроси.

„Може да имате някой, който вярва, че се е инфектирал. Може и да има хора, които мислят, че са защитени в ситуация, в която всъщност са подложени на риск“, казва той.

Междувременно съюзи, представляващи лекарите и медицинските сестри във Великобритания заявиха, че са загрижени относно променените препоръки за борба срещу коронавируса, които позволяват да бъдат използвани повторно някои от личните предпазни облекла в болниците.

Това се случва след предупрежденията, че някои болници могат да привършат със запасите от мантии, използвани в интензивните отделения.

Обединеното кралство обяви 847 смъртни случая в петък, като общият им брой стана 14 576. Броят на заразените е над 108 хиляди.

Здравният министър Мат Ханкок каза в петък, че тестовете, които показват действаща инфекция с коронавирус, скоро ще бъдат разпределени сред полицаи, персонал в затворите и пожарникари. 50 000 работници от Националната здравна служба вече са били тествани.

Правителството на Великобритания има план да проведе 100 хиляди теста до края на април.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кои са победителите в 21-ата церемония на Българската фондова борса

БФБ отбеляза 106% ръст на оборота и 42% увеличение на броя сделки за 2021 г.

"Петя на моята Петя": Кирил Петков и трима министри на премиерата на филма, вдъхновен от Петя Дубарова

Носителят на "Златна роза" за най-добър дебютен филм тръгва по кината

Kaufland България е Топ Работодател за четвърта поредна година

Сертификацията е на международния независим институт Top Employers Institute

Кремъл търси работа на Наталия Поклонская - "звездата" от окупацията в Крим се оказа неудобна

Бившата прокурорка на Крим вече е нежелана в Думата, при Путин и в партията "Единна Русия"

Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

Учителските заплати се увеличават, ще има още средства за социални грижи, здравеопазване, култура и спорт

Рок музикантът Мийт Лоуф почина на 74 г.

Авторът на "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" имаше над 50-годишна кариера на сцена

Ива Митева е фаворит за едно от местата в Конституционния съд

През февруари изтича мандатът на Гроздан Илиев и парламентът ще избира нови двама конституционни съдии

Адел отложи шоуто с 24 концерта в Лас Вегас заради Covid-19 в екипа ѝ

Певицата работи по нов график за "Уикенди с Адел"