Жените над 45 преуспяват в кариерите си, изявяват се в нови сфери, намират любовта, отглеждат деца, пишат пиеси, издават книги, появяват се на кориците на списания, знаят кои са, какво искат и какво могат.

Тяхното място не е встрани от живота, а именно в неговия епицентър: където зрелите жени могат да унищожат предразсъдъците от висотата на опита и на бъдещето си.

Разбира се, биологията е незаобиколима. Яйчниковият запас е изчерпан. Нивата на естроген и прогестерон падат. Месечният цикъл става нередовен, понякога по-обилен или по-болезнен.

Появява се хормонален дисбаланс, който води до промени в настроението, нарушения на съня.

Не всичко обаче е мрак, нощно изпотяване или мозъчна мъгла.

Първата крачка, която можем да направим, за да приемем навлизането в този нов етап от живота си, е да сме информирани и да споделяме. Когато сме наясно с какво си имаме работа, е много по-лесно да го контролираме, да преминем отвъд и дори да триумфираме над него.

И докато менопаузата все пак е тема в общественото пространство от известно време, макар и доминирана от често фаталистични или неадекватно хумористични представи, то за перименопаузата се заговори сравнително отскоро. Този период обикновено започва около 40 години, макар, разбира се, стартът му е да е строго индивидуален, и се характеризира с леко покачване на тегло, промени в контура на лицето, повечко бръчки и леко уморен вид.

Докато физическата активност и здравословното хранене в 20-те и 30-те ни години са били по-скоро пожелателни, след 40 те стават задължителни, ако искаме да функционираме с пълния си капацитет. Съветите за целенасочено намаляване на стреса, дихателни и медитативни практики, психотерапия, редовен спорт и по-чест досег с природата започват да звучат съвсем на място.

Грижата за кожата също добива нови измерения: вече не можем да си позволим да ползваме каквито и да е козметични продукти и да не полагаме усилия, за да поддържаме кожата си в добър тонус.

Тук се намесва френският бранд Vichy, който изгражда продуктовата си линия Neovadiol на стабилната база на научния поглед върху хормоналните промени, през които преминават жените в края на репродуктивния си период.

Сега френската дермокозметична марка има нов, подобрен продукт - дневен крем Neovadiol със слънцезащитен фактор SPF50. Той стяга кожата и я защитава от появата на тъмни петна с разширения си комплекс от активни съставки за справяне със стареенето на кожата по време на менопаузата. Защитата от слънцето е задължителна във всеки етап от живота ни, но в зряла възраст тя ни е необходима целогодишно.

Проксилан, екстракт от семена на сена, омега 3, 6 и 9 мастни киселини, хиалуронова киселина и минерализираща вулканична вода са основните съставки, чрез които от Vichy компенсират загубата на липидите, намаляват бръчките и стягат кожата. Широкоспектърната UV защита предотвратява появата на нови пигментни петна, лунички и бръчки, ниацинамидът изсветлява тъмните петна, а специалният перлен пигмент ги прави по-малко видими.

Максимално ефективният подход по отношение на запазване добрия вид на кожата включва следния протокол за грижа: няколко капки Neovadiol MENO 5 BI-серум сутрин преди крем за стягане и защита от тъмни петна Neovadiol SPF50 и нанасяне на подхранваща нощна грижа за кожата в периода след менопаузата вечер.

За жените в перименопауза, експертите от Vichy препоръчват употребата на ежедневна грижа за плътна и стегната кожата в перименопауза сутрин, а като слънцезащита Vichy Capital Soleil UV-Age Daily SPF 50+.

В серията Neovadiol има и грижа за околоочния контур и устните, дневна грижа с уплътняващ и изпълващ ефект, нощен крем с уплътняващ и ревитализиращ ефект.

Всички формули на продуктите са клинично тествани от дерматолози и офталмолози върху жени с чувствителна кожа в менопауза.

Ако се намирате на прага на този нов етап от живота си и социалните медии са ви наплашили, че всеки момент ще се разделите с радостите на ежедневието, със сексуалното си желание и с хубавата си кожа, може да се присъедините към Facebook групата „Без пауза в менопаузата“, в които жени обсъждат как да се справят най-безболезнено с промените.

Не е необходимо да се поддаваме на страха и на заблудата, която семантично съдържат в себе си думите „перименоПАУЗА“ и „меноПАУЗА“. Времето, което бележи края на менструалния цикъл, изобщо не е задължително условие за „пауза“, а напротив.

По-скоро това е момент за рестарт, в който жените могат най-сетне да се обърнат към собствените си потребности и желания и да ги следват без чувство за вина и притеснение.

Та нали в ранната ни младост кожата също имаше своите проблеми (прекомерно омазняване, акне), но никой не говореше за тийнпауза?

Няма нужда да се страхуваме от името. Няма нужда да се страхуваме и от това, което то назовава. Нека назовем перименопаузата и менопаузата с истинските им имена, нека се запознаем с тях, за да можем да ги посрещнем достойно, вдъхновено и дори нетърпеливо.

А Vichy са наш доверен партньор в тази неизбежна среща: такъв, на който можем да се облегнем по всяко време и да разчитаме, че ще ни помага, докато стъпим от другата страна: там, където предменструалният синдром е само спомен.

Не звучи толкова лошо, нали?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ивелин Михайлов твърди, че депутати на "Величие" имат "договорка със старата власт"

Депутати от "Величие" са готови да подкрепят кабинет с третия мандат на ИТН

20:18 - 01.07.2024
Спорт

УЕФА започва разследване срещу футболист заради отправен жест на мач от Европейското

Джуд Белингъм ще бъде разследван заради неприличен жест на мача срещу Словакия

19:00 - 01.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха повече свобода за потребителите в договорите им с телекомите

Всяко повишаване на цената от страна на мобилните оператори да е основание гражданите и фирмите да прекратят договора си без неустойки.

18:02 - 01.07.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през юли 2024 г.

Юли предлага Натали Портман и Антъни Хопкинс на малкия екран, исторически драми и още

17:53 - 01.07.2024
Технологии

Vivacom пуска нови планове с по-бърз интернет и роуминг в 13 дестинации извън ЕС

Новите планове предлагат по-бърз интернет в дестинации като Турция, Сърбия, Черна гора и Монако

15:52 - 01.07.2024