"Няма повече кранчета": Връщат се 201 млн. лв., надплатени за природен газ Снимка: © Pixabay

Министерски съвет взе решение за връщането на 201 685 227 лв. към клиентите на "Булгаргаз" заради понижението на цената на доставките на природен газ през март 2020.

"Проведохме трудни няколкомесечни успешни преговори. Няма повече кранчета, кранове и посредници по тръбите за газ на България. Затова цената на газа, съпоставена към същата дата на миналата година е 53% по-ниска, към 1 юни 2020 г. Това е в полза на българските граждани и бизнес. От тези пари 59 милиона лева отиват за Топлофикация София. На газоразпределителните дружества - 22 млн. лв. На химическата промишленост - 52 милиона, на стъкларската - 16 милиона", каза Борисов по време на извънредно заседание на кабинета.

Договорът между руската компания "Газпром" и "Булгаргаз" беше преподписан през март 2020 г. "Газпром" се съгласи да намали цените за България заради промяната на формулата за изчисление, която се базира на пазарните тенденции при търговията на европейските газовите борси. Отстъпката беше направена заради позицията на Европейската комисия, която обвърза ценовата политика на "Газпром" спрямо България с наказания по своето антимонополно разследване срещу руската компания.

Борисов напомни още за делото около БТК, което приключи преди месец във Великобритания - според него телекомуникационната компания ще трябва да възстанови 125 млн. евро на затворената КТБ. По думите на премиера, 6 години след фалита на банката синдиците й са успели да върнат 1,250 млрд. лв. от масата на несъстоятелността, с която ще бъдат обезщетени кредиторите.

"Очаквам утре да има някоя хубава карикатура, защото стотици милиони лв. се връщат към българските граждани. Затова не ни обичат, затова правят карикатури, рисуват комикси от най-хубавите курорти олигарсите. Защо е тази ярост? Защото няма посредници, не изтича повече газчицата, а цената е двойно по-ниска. Eдин по един... парите ще отидат при хората и при народа. Това правим.", каза още Борисов.

Без да споменава поименно "олигарсите", които има предвид, думите на премиера са поредна препратка както към съдържанието на "комикс-инфографиките" на Васил Божков, който се укрива в Дубай, така и към собственика на "Овергаз" Сашо Дончев, издател на в. "Сега".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024