Няма заразени медици у нас през последното денонощие Снимка: © Getty Images

За последните 24 часа няма заразени медици с коронавирус, а за поредно денонощие излекуваните са повече от заразените, обяви проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб на сутрешния брифинг.

Новите случаи на Covid-19 в България за последното денонощие са 19, а 11 от тези хора са настанени в болници. Направени са общо 886 проби, като по принцип на ден се тестват от 1000 до 1500 души.

Активните области на новите случаи са шест, а общият брой на заразените у нас е 2427 – бележим увеличение с 0,8% за изминалия ден, „което е доста малко“, каза проф. Кантарджиев.

В област Видин няма нови случаи, а в Пазарджик, където има клъстър в промишлено предприятие, са заразени петима. В област Благоевград заболелите са трима, във Велико Търново – един, в Ямбол – 4, Сливен – 2, а София и София-област – общо 4.

Излекуваните са 32, от които в София са 14, във Видин – 4, в Сливен – 3, в Пловдив – 2, в Бургас и Пазарджик – по един.

Починалите за изминалото денонощие са 4 души – в „Пирогов“ жертва е станал 76-годишен мъж, а във ВМА – 73-годишен. Проф. Кантарджиев не обяви дали те са имали придружаващи заболявания. В Ямбол е починал 31-годишен мъж със затлъстяване, но стана ясно, че това не е свързано с коронавируса. Починала е и жена на 76 години в Ямбол – страдала е от сърдечна недостатъчност.

Ефективното репродуктивно число – показателят, който сочи колко души заразява един болен с Covid-19, за последната седмица остава около 1. „Ако започне да намалява, това значи, че епидемията гасне“, обясни проф. Кантарджиев.

Времето на удвояване на случаите е 35 дни и продължава да расте. Това значи, че забавяме увеличаването на броя на случаите.

Проф. Кантарджиев даде данни и за 14-дневната кумулативна заболяемост. Всеки ден се събира броят на доказаните случаи и се сумира с броя от предходните 13 дни, за да се изчисли колко са заразените на 100 хиляди души от населението. През април това число е било 6, в началото на май – 10,7, миналата седмица е спаднало до 7,8, а сега е 7,1.

„Има слаба тенденция за намаляване на новите случаи, но това не значи, че трябва да се събираме с много хора, да не носим маска на закрито и да не продължаваме с дезинфекцията, с която свикнахме“, уточни директорът на Националния център за заразни и паразитни болести.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023