"Нямаме повод да сме спокойни": Опасност от втора вълна на вируса в Китай Снимка: © getty images

Китай овладя епидемията от коронавируса, но покачващият се брой на заразени, върнали се от чужбина, поставя страната пред риск от втора вълна на заразата. Разпространението на Covid-19 „на практика беше стопирано“, каза служител на здравните власти пред Ройтерс, но допълни, че опасността не е отминала.

В страната, която стана епицентър на заразата, бяха отчетени общо 693 случая на заразени, които се върнаха от чужбина. Това означава, че „възможността за втора вълна от инфекции остава сравнително голяма“, сподели говорителят на Националната здравна комисия Ми Фенг, цитиран от Ройтерс.

Около една четвърт от гореизброените случаи са регистрирани в Пекин. „Столицата все още носи бремето на опасността“, каза говорителят на китайското правителство Су Хейян.

„Все още няма повод да се облегнем назад и да сме спокойни. Не е сега времето, в което да кажем, че всичко преминава добре“.
Броят на жертвите в Китай вследствие на коронавируса е 3300, а отчетените случаи са общо 81 439. През последните седем дни в страната отчетоха 313 случая на завърнали се от чужбина граждани и само шест случая, при които пациентите са се заразили в Китай.

В неделя има 45 нови регистрирани, след като предишния ден цифрата беше 54. Жертвите бяха пет – всички от тях в Ухан, градът епицентър на заразата, който в период от 10 дни преди това отчете само един нов случай на Covid-19.

Пекин беше обвинен заради закъснелите мерки при положение, че първите регистрирани заболели бяха отчетени през декември. Тогава младият лекар Ли Уънлян опита да предупреди за коронавируса, но беше порицан от местните власти, че разпространява „фалшиви новини“. Впоследствие той се зарази с Covid-19 и почина.

Оттогава насетне обаче най-многолюдната страна в света получи похвали от Световната здравна организация за своите усилия при овладяването на пандемията. Мерките, които Китай наложи, бяха пълни блокади в афектираните райони и изолация на пациенти.
Авиокомпаниите получиха заповед да спрат голяма част от международните полети, като мярката влезе в сила в неделя. Ограниченията за чужденци, които искат да влязат в страната, започнаха да важат от събота.

Блокадата в китайския град Ухан ще бъде частчно отменена на 8 април, съобщиха китайските власти преди няколко дни. Ограниченията по придвижването в останалите градове от провинция Хубей не важат за напълно здрави граждани, считано от изминалия вторник.

В дъждовната и студена неделя улиците на Ухан, метростанциите и влаковете останаха празни, предава Ройтерс. Регионалните власти в Хубей съобщиха в официалния си акаунт в WeChat, че няколко мола в главния град в провинцията ще могат да отворят отново врати в понеделник. Ухан отчасти отваря и границите си, давайки отново старт на работата на транспортните услуги.

Всички летища в Хубей отново започнаха да обслужват вътрешни полети тази неделя, с изключение на това в Ухан, което ще отвори на 8 април. Полетите от Хубей до Пекин също остават блокирани към този момент. А в събота, за първи път от началото на блокадата, в Ухан пристигна влак.

Ограниченията за хора, които искат да се върнат в Пекин от други градове, също бяха намалени, но остават сложен процес, за който се изисква специално одобрение. В неделя Мао Джун от правителството съобщи, че в столицата са се върнали повече от 7000 души, пътували от Хубей.

Новата вълна от заболели обаче все още заплашва да залее Китай. Гансу – провинция в северозападната част на страната, отчете нов случай. Пътник от Хубей се е прибрал и е твърдял, че не е заразен, но случаят не е бил такъв, съобщи CCTV, цитирана от The Chronicle Herald.

И докато учените по света се борят да създадат лекарство и ваксина против коронавируса, Китайският изследователски институт съобщи тази седмица, че е разработил наноматериал, който може да погълне и деактивира вируса. Учените са готови да работят с компании, които да приложат технологията и да изработят въздухопречистващи материали и маски.

Лабораторни тестове в провинция Анхуи показаха, че този наноматериал деактивира от 96,5 до 99,9% от вируса, съобщи Китайската академия на науките в свое изявление.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022