Снимка: © Twitter

Възможно ли е една малка страна от Близкия Изток с население от 9,6 милиона души да осъществи мисия до Марс? Да, точно това ще се случи на 15 юли тази година, когато Обединените арабски емирства ще дадат началото на Emirates Mars Mission.

Те ще изпратят към червената планета космическата сонда „Надежда“, която се очаква да достигне целта си след седем месеца.

Emirates Mars Mission е спътник, разработен в Космическия център „Мохамед Бин Рашид“ в Дубай в партньорство с Лабораторията за атмосферна и космическа физика към Университета в Колорадо. Той трябва да достигне Марс през февруари 2021 и да започне да изучава атмосферата ѝ в края на годината. Целта е да се изгради първата цялостна картина на климата на червената планета.

Голямата цел на правителството на ОАЕ е да достигне Марс до декември 2021 – краят на 50-годишнината на страната. Именно затова вълнението е голямо.

„Това идва в много трудни времена за всички и е една добра новина“, каза министърът на науката и зам.-мениджър по проекта Сарах Ал Амири, цитиран от Forbes.

„Получихме много въпроси за проекта от студенти относно науката и как могат да се включат. Трябваше да преустановим събиранията на едно място и мислехме как да направим нещо онлайн“, сподели той в контекста на пандемията Covid-19 и задължителните противоепидемични мерки.

Благодарение на далновидното планиране, включващо евентуален сценарий на пандемия, мисията излезе отвъд границите на Близкия Изток. Спътникът вече е в Япония и е готов за изстрелване.

„Вече сме във фазата преди излитането – космическият кораб е зареден с гориво и е готов за изстрелване“, каза пред Forbes главният мениджър на проекта Омран Шараф. „Трябваше да го пренесем по-рано от планираното заради Covid-19 и да разделим екипа, премествайки някои от членовете му в Япония за четири месеца“.

Emirates Mars Mission има ясно определен времеви прозорец, в който трябва да започне. Той е от 15 юли до 3 август тази година. Ако бъде пропуснат, цялата мисия трябва да бъде отложена чак за септември 2022 г.

Защо Обединените арабски емирства предприемат този ход?

Той ще им позволи да изучат как климатът на Марс влияе на атмосферата на планетата. Но от ОАЕ казват, че космическата им мисия всъщност изобщо не е заради Космоса, а заради икономиката.

„Достигането на Марс не е основната цел тук – тя е разширяване на знанията и подсилване на икономиката. Целта ни е да станем по-иновативни, креативни и конкурентоспособни“, каза Шараф. „Всичко е заради икономиката в бъдещето, след като спрем да разчитаме на нефта“.

В момента страната произвежда около 2,9 милиона барела петрол на ден. Това я прави третата най-богата в света – след Люксембург и Катар. Но в ОАЕ са готови да преминат отвъд петролната индустрия, върху която се концентрираха твърде дълго.

„Когато тази мисия беше обявена през 2014, ОАЕ нямаше министерство на науката, министър на науката, нито платформа, която да изгради едно научно общество. Сега имаме всичко това“, каза Шараф.

„Още от първия ден правителството на Обединените арабски емирства даде ясен знак, че Космосът е инструмент за постигане на по-големи цели“, добави той. „Всичко се основава на това да направим радикална промяна в системата, която да интегрира науката и технологията в икономиката на ОАЕ, но ще трябва да изчакаме 10-15 години, за да видим резултатите“.

Emirates Mars Mission е част от обширна космическа програма, която датира още от 2006 г. Три сателита на ОАЕ вече са изпратени в земната орбита.

Може ли мисията да се провали? Със сигурност.

„Тази мисия е пет пъти по-сложна от предишните, по които сме работили в Космическия център „Мохамед Бин Рашид“, каза мениджърът на проекта Омран Шараф. „Нека бъдем честни – 50% от мисиите до Марс се провалят. Пътешествието е рисковано – една грешка в траекторията и пропускаш Марс. Една-единствена неточност в стартовото съоръжение и всичко се проваля“.

„Също така трябва да се справяме с 15-20-минутни забавяния в комуникацията с космическия кораб, така че трябва да сме напълно независими и да решим сами проблемите си“, добави Шараф.

Как мисията на ОАЕ може да бъде сравнена с тази на НАСА?

Космическият кораб на НАСА “Maven” бе изстрелян в орбита около Марс през 2014, за да проучи структурата и състава на горния слой от атмосферата на червената планета. Сондата „Надежда“ ще влезе в ново измерение.

„Знаем, че има пясъчни бури, облаци и сезонни цикли на Марс, но е нямало мисия, която да покаже разбираема и пълна картина на метеорологичната система във всички региони на планетата, по всяко време на деня“, каза Ал Амири.

„Надежда“ ще опита да събере данни от еднакви локации по различно време от деня и в различни сезони. Ще направи опит да категоризира регионите на планетата, а информацията ще бъде със свободен достъп до научното общество.

„Това не е еднократна мисия. Тя е част от по-голяма национална космическа програма на ОАЕ, която ще бъде фокусирана върху мисии около Земята и отвъд нея“, каза Шараф.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ