„Обида за нацията“: Тръмп се оплака от „политическо преследване“ Снимка: © Getty Images

45-ият президент на САЩ Донлад Тръмп, който бе задържан за кратко във вторник, пледира невинен по всички обвинения срещу себе си и предизвикателно ги нарече „обида за нашата страна“. Той определи случващото се като „политическо преследване“.

„Единственото престъпление, което съм извършил, е това, че безстрашно защитавам нашата нация от онези, които се опитват да я унищожат“, каза той по време на на обръщение към своите поддръжници в имението си Мар-а-Лаго само няколко часа след като бе обвинен в Ню Йорк.

Изказването бе първото на Тръмп, откакто във вторник следобед в Манхатън бяха оповестени подробностите по обвинителния акт. Бившият държавен глава не се призна за виновен по нито едно от 34 обвинения.

Разследването на прокуратурата е по повод изплатената от Тръмп сума към порноактрисата Сторми Даниелс дни преди президентските избори през 2016 г. С плащането той е искал да я накара да не изнася публична информация за аферата им от преди 10 години по време на кампанията.
Тръмп се нахвърли върху окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, като го определи като „престъпник“, „радикално ляв“ и „провален окръжен прокурор“, като същевременно призова да бъде подведен под отговорност.

„Престъпник е окръжният прокурор, защото незаконно е изнесъл огромно количество информация от голямото жури, за което трябва да бъде преследван или като минимум да подаде оставка“, заяви Тръмп. И не спря дотук. Той нападна и щатския съдия, който председателства обвинението, изпълняващия длъжността съдия Хуан Мерчан, и неговото семейство.

„Това е мястото, където се намираме в момента“, каза бившият президент. „Имам съдия, който мрази Тръмп, със съпруга и семейство, които го мразят.“

Коментарите дойдоха, след като малко преди това Мерчан реши да не налага заповед за забрана на бившия президент да говори по темата, но все пак го предупреди да не се правят изявления, които „подтикват към насилие или създават граждански безредици“.

Бившият президент осъди не само обвинителния акт от вторник, но и разкритикува няколко други минали и текущи разследвания срещу него, включително двете процедури за импийчмънт, обвиненията в измама, отправени към него от главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс, и разследването на класифицираните документи, които е съхранявал в Мар-а-Лаго. Той определи Джак Смит – специалният прокурор, отговарящ за разследването на документите и за разследването на усилията на Тръмп да подкопае изборите през 2020 г. – като „луд“.

В собствената си социална мрежа Truth Social Тръмп многократно е атакувал Браг, наричайки прокурора, който е чернокож, „животно“ и описвайки обвинителния акт като „политическо преследване“ и „намеса в изборите“.

Когато новината за обвинителния акт се появи за първи път в четвъртък, бившият президент побърза да осъди делото като „лов на вещици“.

„Това е политическо преследване и намеса в изборите на най-високо ниво в историята“, написа Тръмп в изявление малко след като жури гласува да повдигне наказателни обвинения срещу него. „Демократите лъгаха, мамеха и крадяха в манията си да се опитат да „хванат Тръмп“, но сега направиха немислимото – обвиниха напълно невинен човек в акт на явна намеса в изборите.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024