Обновена: Две жертви на Covid-19 у нас в събота Снимка: © Getty images

Коронавирусът взе още две жертви в България в събота. Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи на сутрешния си брифинг, че е починал пациент, който бе настанен в „Пирогов“ и се намираше в тежко състояние. Няколко часа по-късно BTV и NOVA предадоха, че 55-годишен мъж от Разлог е починал в болница в Благоевград. Така жертвите вследствие на пандемията у нас са вече пет.

За последното денонощие са отчетени 37 нови случая у нас и общият им брой вече е 313. В София те са 11, като общият брой в столицата стана 200. След тях четири случая има в „Св. Анна“, а 1 жена, която е лекар, е заразена в Пета градска болница. В "Токуда" също има отчетен случай.

Във Варна има още един нов случай, а двама са в Пловдив - мъж на 83 г. и жена на 47 г.. Жената е персонал в неврохирургията на болница "Св. Георги".

В Бургас са регистрирани четири нови случая. Става въпрос за семейство с две деца на 15 и 20 г. Бащата се е върнал от Франция на 18 март и семейството е под домашна карантина. В Кърджали има още двама регистрирани - мъж на 71 г. и жена на 68 г. от Ардино.

Най-възрастният пациент е на 86 години, а най-младият – на три години.

"Тревожно е състоянието на пациентите от по-високата възрастова група, включително и на 86-годишната жена, която се намира във ВМА. Тя е пред интубация и с изключително тежка клинична картина, която се развива много бързо. В рамките на четири дни премина от състояние без оплаквания до изключително сериозно състояние", каза ген. Мутафчийски.

28 дни вече ще бъде задължителната карантина за заразените с коронавирус - това разпореди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. В новата заповед става ясно, че на задължителна домашна изолация подлежат хора с положителна проба за коронавирус, макар и без симптоми, т.е. лица, които са контактни или установени в хода на епидемичното проучване.

Това важи и за лица с леки клинични оплаквания - телесна температура по-ниска от 38℃, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус, т.е. объркване или летаргия, и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния и др., съобщиха от Министерство на здравеопазването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Български пощи" спират доставката на пратки до Русия и Беларус

Държавното предприятие съобщава, че няма кой да доставя пратките от и до двете държави

17:28 - 20.03.2023

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023