Снимка: © Getty images

Коронавирусът взе още две жертви в България в събота. Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи на сутрешния си брифинг, че е починал пациент, който бе настанен в „Пирогов“ и се намираше в тежко състояние. Няколко часа по-късно BTV и NOVA предадоха, че 55-годишен мъж от Разлог е починал в болница в Благоевград. Така жертвите вследствие на пандемията у нас са вече пет.

За  последното денонощие са отчетени 37 нови случая у нас и общият им брой вече е 313. В София те са 11, като общият брой в столицата стана 200. След тях четири случая има в „Св. Анна“, а 1 жена, която е лекар, е заразена в Пета градска болница. В "Токуда" също има отчетен случай.

Във Варна има още един нов случай, а двама са в Пловдив - мъж на 83 г. и жена на 47 г.. Жената е персонал в неврохирургията на болница "Св. Георги". 

В Бургас са регистрирани четири нови случая. Става въпрос за семейство с две деца на 15 и 20 г. Бащата се е върнал от Франция на 18 март и семейството е под домашна карантина. В Кърджали има още двама регистрирани - мъж на 71 г. и жена на 68 г. от Ардино.

Най-възрастният пациент е на 86 години, а най-младият – на три години.

"Тревожно е състоянието на пациентите от по-високата възрастова група, включително и на 86-годишната жена, която се намира във ВМА. Тя е пред интубация и с изключително тежка клинична картина, която се развива много бързо. В рамките на четири дни премина от състояние без оплаквания до изключително сериозно състояние", каза ген. Мутафчийски.

28 дни вече ще бъде задължителната карантина за заразените с коронавирус - това разпореди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. В новата заповед става ясно, че на задължителна домашна изолация подлежат хора с положителна проба за коронавирус, макар и без симптоми, т.е. лица, които са контактни или установени в хода на епидемичното проучване.

Това важи и за лица с леки клинични оплаквания - телесна температура по-ниска от 38℃, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус, т.е. объркване или летаргия, и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния и др., съобщиха от Министерство на здравеопазването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон