Снимка: © Getty images

Коронавирусът взе още две жертви в България в събота. Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи на сутрешния си брифинг, че е починал пациент, който бе настанен в „Пирогов“ и се намираше в тежко състояние. Няколко часа по-късно BTV и NOVA предадоха, че 55-годишен мъж от Разлог е починал в болница в Благоевград. Така жертвите вследствие на пандемията у нас са вече пет.

За  последното денонощие са отчетени 37 нови случая у нас и общият им брой вече е 313. В София те са 11, като общият брой в столицата стана 200. След тях четири случая има в „Св. Анна“, а 1 жена, която е лекар, е заразена в Пета градска болница. В "Токуда" също има отчетен случай.

Във Варна има още един нов случай, а двама са в Пловдив - мъж на 83 г. и жена на 47 г.. Жената е персонал в неврохирургията на болница "Св. Георги". 

В Бургас са регистрирани четири нови случая. Става въпрос за семейство с две деца на 15 и 20 г. Бащата се е върнал от Франция на 18 март и семейството е под домашна карантина. В Кърджали има още двама регистрирани - мъж на 71 г. и жена на 68 г. от Ардино.

Най-възрастният пациент е на 86 години, а най-младият – на три години.

"Тревожно е състоянието на пациентите от по-високата възрастова група, включително и на 86-годишната жена, която се намира във ВМА. Тя е пред интубация и с изключително тежка клинична картина, която се развива много бързо. В рамките на четири дни премина от състояние без оплаквания до изключително сериозно състояние", каза ген. Мутафчийски.

28 дни вече ще бъде задължителната карантина за заразените с коронавирус - това разпореди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. В новата заповед става ясно, че на задължителна домашна изолация подлежат хора с положителна проба за коронавирус, макар и без симптоми, т.е. лица, които са контактни или установени в хода на епидемичното проучване.

Това важи и за лица с леки клинични оплаквания - телесна температура по-ниска от 38℃, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус, т.е. объркване или летаргия, и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния и др., съобщиха от Министерство на здравеопазването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мая Манолова обвини служебния кабинет, че бави 440 млн. лв. помощи за бизнеса

Манолова предупреди Кирил Петков: Не вярваме в мита за доброто ДПС и добрия ГЕРБ

МВнР евакуира дългогодишен служител на българското посолство в Кабул

Амруддин Хакшенас e работил за мисията на България още от 1981 г.

Няколко безценни екстри на новия Galaxy Z Fold3 5G

Samsung променя концепцията за смартфон с Galaxy Z Fold3 5G