Снимка: © БСП

Конгресът на БСП, който беше свикан заради оставката на Корнелия Нинова, може да откаже да приеме оттеглянето й от поста. 

Този изненадващ ход беше потвърден от Христо Проданов, министър на туризма в кабинета "Петков" и член на централното ръководство на партията. На въпроса "има ли нагласа оставката на Нинова да не бъде приета" той отговори: 

"Има такава нагласа. От структурите се чуват от няколко дни такива предложения. Дали това ще се случи, ще видим на заседанието на Конгреса", каза Проданов. 

Той потвърди още, че между структурите на БСП в страната тече подписка, с която се събира подкрепа за запазването на Корнелия Нинова начело на партията, вместо откриване на процедура по нови преки избори за председател на БСП.

Ако оставката на Нинова не бъде приета, тя ще може да продължи мандата си за още две години и половина. Тогава изтича и мандатът на Националния съвет на БСП. 

"Всеки трус във всяка партия, която участва в управлението, неминуемо води до сътресения в самото правителство. Това са и основните мотиви на нашите другари, които искат тази оставка да бъде отхвърлена", каза Христо Проданов пред Нова ТВ. 

Самата Корнелия Нинова отклони причините за електоралния срив на партията към външни фактори - от въвеждането на машинното гласуване (за което БСП лобираше от години), до ефекта от критиките на недоволните висши партийни членове и Covid-пандемията.  

Нинова не крие намеренията си да се яви на следващите избори за лидер на БСП. 

Ако отказът действително се случи - това ще е вторият случай, в който Нинова "спасява" лидерството си в последния момент. През 2019 г. когато тя реши да поеме лична отговорност заради резултат на евроизборите, беше свикан Конгрес на партията, на който тя изненадващо оттегли оставката си. 

През ноември 2021 г., когато БСП постигна исторически слаб резултат с 267 817 гласа на парламентарни избори и остана на четвърто място след ДПС, Нинова беше подложена на силен вътрешен натиск да се оттегли.

Тя действително подаде оставка, но отказа да задейства процедурата по устав, която предвиждаше Националният съвет да избере временно изпълняващ длъжността председател - т.е. веднага да я отстрани от поста. 

Междувременно Нинова оглави преговорния екип на БСП за създаването на управляващата коалиция и получи вицепремиерско място, като в момента отговаря за Министерството на икономиката и индустрията. 

Ако Конгресът все пак приеме оставката на Нинова, ще трябва да бъде избран неин заместник, който да организира нови преки избори. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия