Снимка: © Getty Images

Американският актьор Бил Козби, който прекара последните три години в затвора заради присъда за упояване и сексуално насилие над жена, отново е на свобода. 

Върховният съд на щата Пенсилвания реши да отмени присъдата му, заради която Козби можеше да остане в килия до края на живота си. 

83-годишният комик, наричан някога "Таткото на Америка" заради ролята си в семейния сериал "Шоуто на Козби", е освободен от наказателна отговорност - но не защото няма доказателства за извършено престъпление, а защото прокуратурата е допуснала процесуално нарушение. 

Козби беше арестуван и обвинен през 2015 г. малко преди да изтече давностният срок за изнасилването на бившата баскетболистка Андрея Констанд (случило се през 2004 г.).

Прокурорът по случая Кевин Стийл взема решението да заведе дело срещу актьора на базата на неразкривани досега показания, дадени от Козби в миналото. По време на разпит по първата жалбата на Констанд преди години той признава, че е давал сънотворни лекарства на жени, с които е искал да преспи. 

Делото срещу него се превърна в емблема на новозараждащото се движение #MeToo за справедливи наказания на сексуални престъпници.

Независимо че процесът засягаше само случая с Андрея Констанд, обвинителите използваха свидетелските показания на други пет жени, които твърдяха, че са били насилвани от Козби през 80-те години по същия начин. 

През 2018 г. Козби беше признат за виновен и осъден на лишаване от свобода за срок от 3 до 10 години. Той беше първият знаков представител на американската киноиндустрия, срещу когото беше постигната ефективна присъда за сексуално престъпление. 

При първия опит за разследване срещу Козби през 2005 г. не са му повдигнати обвинения - тогава прокуратурата решава, че делото няма да издържи в съда, защото жертвата на престъплението е подала жалба една година след инцидента и междувременно е продължила да поддържа контакт с Козби.

Обвинителите съветват Констанд да заведе граждански иск. Жената получава обезщетение в размер на 3.4 млн. долара, след като Козби приема да сключи споразумение и да признае, че я е упоил. 

Сега Върховният съд на Пенсилвания отменя присъдата, като постановява, че уличаващите показания на Козби не могат да се използват като годно доказателство срещу него заради "обещанието" на стария прокурор да не го съди, ако признае вината си по гражданското дело на Констанд.

Според съдиите - Козби е отказал да се възползва от правата си по Петата поправка именно заради гаранцията, че повече няма да бъде подлаган на преследване в наказателен процес. Бившият прокурор, отказал да обвини актьора през 2005 г., потвърди тази уговорка по време на изслушването си пред щатския Върховен съд.

Споразумението между него и Козби никога не е оформяно като официален документ, но въпреки това съдиите го приемат за валидно.

Решението им постановява, че арестът на Козби през 2015 г. е "нарушение на фундаменталната справедливост, особено когато води до наказателно преследване, отказано преди повече от десетилетие". Четирима от върховните съдии от щата са подкрепили това решение, докато други трима са го подписали с особено мнение. 

AP цитира коментари на университетския преподавател по право Уесли Оливър, който казва, че е "изключително рядко" събитие съдът да преценява дали да отмени нечия присъда на базата не неофициално обещание от страна на прокурор. 

Вероятността Бил Козби да бъде съден повторно е много слаба, пише агенцията. През 2018 г. съдът го обяви за опасен сексуален насилник, който все още може да представлява риск за жените заради богатството, силата и славата си, поради което го вписа в регистъра на сексуалните престъпници. Решението от 30 юни 2021 г. отменя и тази санкция. 


Пътят на изкуплението: Заслужава ли Кевин Спейси шанс да се завърне в Холивуд


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба