Обрат в избора на нова КЕВР: Кандидатът на ГЕРБ се оттегли Снимка: © Pixabay

Изборът на нов състав на Комисията за енергийно и водно регулиране ще трябва да започне отначало. Пламен Младеновски - кандидатът за председател на КЕВР от квотата на ГЕРБ - е оттеглил номинацията си.

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов казва, че мотивът за решението на Младеновски е "наложеното мнение в обществото, че изборът ще бъде осъществен нагласено, а не на база неговите експертни качества".

Единственият кандидат за мястото на Иван Иванов беше предложен от ГЕРБ само преди дни. Досега Младеновски беше директор "Електроенергетика и топлоенергетика" в КЕВР. Името му обаче беше анонсирано изпреварващо от Мая Манолова в средата на юни, която обвини мнозинството в парламента, че е променило изискванията за професионален стаж в Закона за енергетиката само за да прокарат номинацията на Младеновски за най-висшата позиция в енергийния регулатор.

Валентин Николов съобщава, че ще бъде организирана нова процедура за избор на председател на КЕВР. Вероятно това ще се случи едва след края на лятната ваканция на Народното събрание, а действащият състав на комисията под ръководството на Иван Иванов ще продължи работата си.

Петгодишният му мандат изтече още през април. Дебатът за смяната на членовете на регулатора обаче започна в началото на юни, когато премиерът Бойко Борисов се разгневи от двусмислените послания на КЕВР около цените на парното след поевтиняването на доставките на природен газ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022