Обсъжда се физическите лица да получават 50 литра гориво месечно на по-ниска цена

Обсъжда се възможността гражданите да могат да получават 50 литра гориво месечно на по-ниска от пазарната цена, обяви зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов пред НОВА. Предвижда се отстъпката да е 25 стотинки на литър и да важи за бензин и дизел, добави той.

"Това ще важи за физически лица, тоест такива, които няма да вземат фактура. Отстъпката ще се получава директно в момента на зареждане," поясни той.

По думите му 50 литра гориво са "достатъчно количесто", което ще стигне "за доста дълъг период": "Към момента не е обсъждат други ограничения на цените" допълни Данаилов.

Той сравни схемата за горивата с компенсациите и помощите, които се получават за електроенергия. Очаква се мярката да започне да функционира от следващия месец, като от министерството се надяват да изчистят всички детайли с търговците през май.

Пламен Данаилов коментира и темата за евентуално отпадане на акциза за електроенергията, метана и природния газ, като обясни, че подобни промени първо трябва да преминат през уведомителен и разрешителен режим с Европейската комисия:

"Документите за подаване на уведомление към ЕК са подготвени", каза зам.-министърът и добави, че срокът за разглеждането им е около три месеца.

По време на посещението си във Вашингтон премиерът Кирил Петков се срещна с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, като България е договорила да получава втечнен природен газ на по-ниски цени от тези на „Газпром“. Очаква се доставките да започнат от месец юни. Зам.-министърът на енергетиката допълни, че "по-скоро става въпрос за регулярни" доставки, а не за временни:

"Такава е и общата договореност между Джо Байдън и Урсула фон дер Лайен," каза Пламен Данаилов. "Уверени сме все пак и разчитаме, че газовата връзка между България и Гърция ще стане в срок и ще получаваме голямо количество от нужния ни газ по тази връзка", добави той. Актуалният към момента срок за завършване на интерконектора с Гърция, чрез който страната ни трябва да получава договорени количества азерски газ, е юни 2022 г. Става дума за около 1 млрд. куб. метра синьо гориво годишно, което е около 1/3 от потреблението в България.

Въпреки това Данаилов посочи, че бъдещето не е в природния газ, а в новите технологии: Вместо да предъвкваме това България да стане газов хъб на Балканите, можем да станем водороден хъб, защото имаме всички условия това да се случи. Имаме енергия от възобновяеми източници и достатъчно вода."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024