Обсъжда се възможността гражданите да могат да получават 50 литра гориво месечно на по-ниска от пазарната цена, обяви зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов пред НОВА. Предвижда се отстъпката да е 25 стотинки на литър и да важи за бензин и дизел, добави той.

"Това ще важи за физически лица, тоест такива, които няма да вземат фактура. Отстъпката ще се получава директно в момента на зареждане," поясни той.

По думите му 50 литра гориво са "достатъчно количесто", което ще стигне "за доста дълъг период": "Към момента не е обсъждат други ограничения на цените" допълни Данаилов.

Той сравни схемата за горивата с компенсациите и помощите, които се получават за електроенергия. Очаква се мярката да започне да функционира от следващия месец, като от министерството се надяват да изчистят всички детайли с търговците през май.

Пламен Данаилов коментира и темата за евентуално отпадане на акциза за електроенергията, метана и природния газ, като обясни, че подобни промени първо трябва да преминат през уведомителен и разрешителен режим с Европейската комисия:

"Документите за подаване на уведомление към ЕК са подготвени", каза зам.-министърът и добави, че срокът за разглеждането им е около три месеца.

По време на посещението си във Вашингтон премиерът Кирил Петков се срещна с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, като България е договорила да получава втечнен природен газ на по-ниски цени от тези на „Газпром“. Очаква се доставките да започнат от месец юни. Зам.-министърът на енергетиката допълни, че "по-скоро става въпрос за регулярни" доставки, а не за временни:

"Такава е и общата договореност между Джо Байдън и Урсула фон дер Лайен," каза Пламен Данаилов. "Уверени сме все пак и разчитаме, че газовата връзка между България и Гърция ще стане в срок и ще получаваме голямо количество от нужния ни газ по тази връзка", добави той. Актуалният към момента срок за завършване на интерконектора с Гърция, чрез който страната ни трябва да получава договорени количества азерски газ, е юни 2022 г. Става дума за около 1 млрд. куб. метра синьо гориво годишно, което е около 1/3 от потреблението в България.

Въпреки това Данаилов посочи, че бъдещето не е в природния газ, а в новите технологии: Вместо да предъвкваме това България да стане газов хъб на Балканите, можем да станем водороден хъб, защото имаме всички условия това да се случи. Имаме енергия от възобновяеми източници и достатъчно вода."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"

"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън

Депутат от Консерваторите, обвинен в сериен сексуален тормоз, поставя бъдещето на кабинета под въпрос

“Можем да го направим” беше слоган на Меркел, сега Шолц го използва за руския газ

Фразата, която се превърна в емблема за политиката на Меркел, изглежда все още актуална

Световноизвестен учен в областта на AI ще преподава в българския INSAIT

Проф. Люк Ван Гуул e сред водещите изследователи в сферата на самообучение и компютърното зрение