Обсъжда се отмяна на забраната за влизане в парковете Снимка: © Getty Images

На редовния сутрешен брифинг в Министерски съвет ръководителят на Националния оперативен щаб съобщи, че ще се обсъжда активно отмяна на забраната за влизане в парковете.

Преценяват се потенциалните проблеми, които такова потенциално оттегляне на ограничението би създало:

"Това, което на първо време можем да споменем, е че единствената опасност, която съзираме е пиенето на алкохол по поляните, където може да се съберат групи, изложени на риск."

Началникът на ВМА добави, че ако все пак се стигне до отмяна на рестрикциите за парковете, ще бъдат издадени предписания как да се използват те.

Като един от основните критерии за облекчаване на мерките той посочи капацитетът на здравните заведения да приемат болните. Отслабването на ограничения "трябва да има обективно отражение на ситуацията в България."

Ген. Мутафчийски заяви, че тя продължава да бъде тревожна, като според щаба покачването в броя на новите случаи се дължи на вълна от новозаразени в периода около Цветница.

Ръководителят на щаба отрече по-голямото количество нови болни да се дължи на увеличаване на броя на тестовете, като проактивното търсене на засегнати лица е от повече от три седмици.

В тактиката, прилагана през този период, влизат щателно проследяване на веригите, обхващане на по-големи групи от хора и изследвания на случаен принцип на отделни таргетни групи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024