Двама руски граждани са обвинени в шпионаж на територията на България. Двамата ползват дипломатически имунитет, като единият е първи секретар в консулския отдел на Посолството на Русия в София, а вторият е служител в руското Търговско представителство. 

Прокуратурата е открила данни за това, че двамата чужденци са събирали "информация, представляваща държавна тайна, с цел идаването й на чужда държава или организация". 

Външният министър Екатерина Захариева е поискала руският посланик Анатолий Макаров да бъде извикан в МВнР за обяснения. В петък следобед Макаров обяви, че двамата служители на Посолството и Търговското представителство ще напуснат страната до 48 часа.

В хода на разследването по едното досъдебно производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран е у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.

В резултат на проведените действия по другото досъдебно производство е установено, че в периода от м. октомври 2018 г. до настоящия момент, руски гражданин е събирал разузнавателна информация, вкл. такава представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският представител е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера, се казва в съобщението на прокуратурата. 

Делата срещу двамата са спрени заради наличието на дипломатически имунитет. Заради това главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи Екатерина Захариева. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети