Обвинения по оста Африка - Китай: Назрява ли дипломатическа криза? Снимка: © Getty Images

Пекин се изправя пред дипломатическа криза в Африка, след като няколко различни източници информираха за предполагаеми действия на дискриминация от страна на китайските власти към африкански граждани. Новината е на CNN и Yahoo, които се позовават на изявления на лидери от Африка в местните медии.

Африкански студенти и други имигранти от континента са били подложени на насилствено тестване за коронавирус и на 14-дневна карантина, без значение дали са пътували извън Китай. Това се е случило в град Гуанджоу в южната част на азиатската страна, в който страховете за „внос“ на инфекцията от чужбина нарастват.

Голям брой африкански граждани са били оставени без подслон, след като са били изгонени от наемодателите си, а хотелите в града са им отказали настаняване.

След като първоначално Пекин се справи с кризата от разпространяващата се пандемия, в последните седмици се наблюдава т. нар. втора вълна на вируса – нови случаи на хора, които се завръщат от чужбина.

Правителствата в Африка, медиите и гражданите реагираха с гняв на последните действия на китайските власти. В социалните мрежи се появиха видеа на африканци, които са измъчвани от полицията, спят на улиците или са заключени в домовете си, докато прекарват карантината.

В съботното издание на най-големия вестник в Кения „Daily Nation“ заглавието на първа страница гласеше: „Кенийците в Китай: Спасете ни от ада“. Член на парламента на африканската страна призова китайците в Кения да напуснат страната незабавно.

В Уганда, Нигерия и Република Южна Африка медиите също разпространиха истории за предполагаеми дискриминационни практики от страна на китайските власти към техните граждани.

Всичко това заплашва да подкопае дипломатическите усилия на Пекин в Африка. През последните години африканските нации се превърнаха в ключови търговски и дипломатически партньори на Китай. Според данни на Главната митническа администрация на азиатската страна, търговията на Пекин с Африка за 2019 се оценява на 208 милиарда щатски долара, предаде CNN.

Китайските посланици в Африка са привикани за обяснения, от Външното министерство отричат всички обвинения

Китайското външно министерство отрече властите в страната да извършват подобни дискриминационни действия. Говорителят Жао Лиджиян направи изявление в неделя, в което съобщи:

„Все още сме изправени пред огромни рискове заради нови случаи на хора, идващи от чужбина. Докато пандемията се разпространява по целия свят, внесените случаи причиняват нарастващ натиск. Всички чужденци са третирани по един и същ начин. Отричаме да има двоен стандарт. При нас не съществува толерантност относно дискриминацията“.

През последните дни африканските правителства поискаха отговори от страна на Пекин относно третирането на техните граждани.

В събота нигерийският депутат Олойе Акин Алаби публикува видео в Twitter, на което се вижда как китайският посланик в Нигерия – Жу Пингджиян, е критикуван от нигерийски политик заради отношението на Пекин към граждани на африканската страна, живеещи в Гуанджоу. По време на разговора Жу е принуден да гледа видеа на африканци, които живеят в Китай, а Олойе пише, че местните власти „не толерират“ поведението на колегите им в Гуанджоу.


Правителствата на Уганда и Гана също призоваха китайските посланици, като в Гана нарекоха дискриминационните практики на Пекин срещу африканците „нехуманно отношение“.

В събота председателят на Комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат съобщи в Twitter, че е поканил китайския посланик, за да дискутират насаме предполагаемите дискриминационни действия на Пекин.

Пекин даде обещание

В неделя говорителят на китайското външно министерство Жао Лиджиян обеща, че местните власти ще вземат под внимание загрижеността на някои африкански страни и ще работят върху това да подобрят мерките около карантината на съответните граждани. В това ще бъде включено осигуряване на квартири за чужденците, които са задължени да преминат през медицинско наблюдение.

Жао обаче не отправи отдели обвинения към властите в Китай относно това, че са наложили 14-дневна карантина на всички африканци в Гуанджоу, дори когато те не са напускали страната и не са имали контакт със заразен от коронавирус.

Китайските медии съобщават, че петима нигерийци са дали положителни проби за Covid-19 в Гуанджоу.

Местната полиция обяви в неделя, че всички чужденци трябва стриктно да спазват китайските закони, а тези, които откажат да се явят, когато са привикани от властите, ще бъдат санкционирани. По данни на китайските медии, цитирани от CNN, към миналата седмица в Гуанджоу отчетеният брой на легално пребиваващите африканци е 4553.

Местната медия „Global Times“ наруши мълчанието в неделя и написа, че „разпространяващите се новини на западните медии, предполагащи дискриминация към африканците в града“ са били „използвани от някои западни медии да провокират проблеми между Китай и африканските страни“.

До края на изминалия уикенд повечето от загубилите дома си африканци в Гуанджоу – основно търговци и студенти, които представляват и най-голям дял от африканците в Китай, намериха подслон, съобщава CNN след проведени интервюта в района.

Много доброволци са започнали да помагат на африканските граждани, като ги свържат с наемодатели или хотели, приемащи чужденци. Други са били прибрани от местните власти и отведени под карантина в хотели, свързани с правителството.

„Властите просто не ги искат на улицата“, казва един от доброволците пред CNN, като отказва да се идентифицира, за да не бъде санкциониран от правителството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022