Обвинения в рекет, зависимост, скандали: войната за акциите на “Левски” Снимка: © ПФК Левски

Бъдещето на футболния клуб “Левски” продължава да бъде под въпрос, а на фона на слабите резултати на тима напоследък - само една победа в седем мача, разделението в “синята общност” е на всички нива.

Организираните фенове на отбора отдавна не гледат мачовете заедно - едни са в Сектор “Б” на Герена, а други - в Сектор “А”. Една група от привържениците подкрепя настоящия мажоритарен собственик Наско Сираков, други са изцяло против него, а трети напълно са се отдръпнали от вътрешните битки.

В същото време “Левски” продължава да има огромни дългове към НАП, треньорският стол на Николай Костов се клати и няма достатъчно футболисти в отбора.

Кой иска да получи акциите от мажоритарния собственик Наско Сираков?

Първо трябва да започнем с пояснение кои са т.нар. “организирани фенове”. Това са Националният клуб на привържениците (НКП), "Ултрас Левски” и сдружението "Левски на левскарите”.

"Ултрас Левски" е обединение от две фракции, които напуснаха Сектор “Б” на стадиона - "Южна дивизия" и "Синя хунта”. Те гледат мачовете на любимия си отбор от Сектор “А.” В конфликт са с най-влиятелната група в Сектор “Б” - "София Запад", която формира голяма част от Националния клуб на привържениците.

В началото на седмицата фенското сдружение "Левски на левскарите" обяви, че започва план за придобиване на акции за собствеността на "Левски" и отново призова мажоритарния акционер Наско Сираков да се оттегли. От организацията заявиха, че са готови да управляват клуба и имат партньори, които да се ангажират с финансирането.

"Левски на левскарите” официално има малко под 10% от акциите и сега, а хората от сдружението обвиниха Наско Сираков и главния спонсор Palms Bet, че "пречат на влизане на други партньори”.

Основен говорител и председател на сдружението е Димитър Костадинов, брат на лидера на организацията "София Запад" Любомир Костадинов-Младежа.

Според Димитър Костадинов, който беше сред феновете, които през 2020 година се срещнаха с Бойко Борисов с искане да спаси “Левски”, клубът в момента е зависим и управляван в сянка от Мило Борисов, краен собственик на генералния спонсор на „Левски“ - Palms Bet.

От сдружение "Левски на левскарите” твърдят, че в любимия им отбор има “финансови течове” на всички нива и са против настоящата политика на клуба.

“Ние сме учредени още миналата година. В постоянна комуникация сме със стратегически партньори. Богати хора и компании, които са готови да участват в наш общ проект и да инвестират в клуба чрез придобиване на миноритарни дялове. Има една основна пречка, която спира и прави невъзможно постигането на реални договори. Това е, че клубът се притежава от едно лице, което е в тежки финансови зависимости от една компания, която е на входа и на изхода”, обяви Костадинов.

"Единственото действие, което е полезно и достойно, е Наско Сираков да депозира акциите в клуба. Или на юридически език да подпише едно джиро и тези акции да станат собственост на "Левски". Оттам следва вторият по големина акционер да свика Общо събрание, а там ще бъде избран нов Надзорен съвет, който пък ще назначи ново ръководство”.

Защо феновете имат претенции?

Ако човек е по-далеч от футболната действителност в България, е нормално да си зададе въпроса защо феновете имат самочувствието, че могат да определят кой да е начело на “сините”.

Големият коз на привържениците е, че в последните години именно те спасиха отбора от фалит чрез много дарителски кампании, при това на няколко пъти.

Критиците им обаче обвиняват част от тях в това, че в миналото са били използвани за политически цели на протести.

Димитър Костадинов и други организирани фенове подготвиха цялото събитие по случай 100-годишнината на клуба и мача с италианския “Лацио”. Това се случи през 2014 година, когато все още Тодор Батков беше собственик.

В годините след това фенове са неизменна част от живота на клуба и са се занимавали с дейности от маркетинг до охрана на мачове. Работили са и по-различни проекти, най-важният от които е битката за повече пари от телевизионните права за излъчване на двубои на “Левски”.

Силният коз на сдружение “Левски на левскарите” е Станимир Стоилов. Емблематичният треньор на “сините” е в Управителния съвет на сдружението. Той беше и начело на отбора при спечелването на Купата на България през 2022 година, той е и лицето на един кратък, но много оптимистичен период за “Левски”. И макар сега да е наставник на турския “Гьозтепе”, продължава да гласува при взимането на решения на организацията и да бъде много близо до случващото се.

Всичко за него се промени в началото на април тази година след конфликта между бившия изпълнителен директор на отбора Ивайло Ивков и Наско Сираков. Тогава Ивков беше принуден да си тръгне, а заедно с него и Стоилов напусна.

“Синьото ръководство”

Разбира се, не всички фенове са срещу Наско Сираков. Това е и причината различните им организации да не са в един и същи сектор на домакинските мачове на стадион “Георги Аспарухов”. Тези, които не са срещу него, са в Сектор "А" на "Герена".

“Не съм отказал с никого среща на каквато и да е тема, стига да е полезна и да е добра за “Левски". Винаги съм отворен за разговори. На някои от феновете трябва да им кажа, че много по-лесно с мен се говори с добро. С лошо трудно ще постигнат нещо. Не ми доказват нищо. Те вредят на “Левски”, но аз съм готов да разговарям с всеки на всяка тема”, каза Наско Сираков на пресконференция в клубната база.

“Поканих ги юни и не дойдоха. Да се опитват да ме притискат, да ме рекетират за акциите - няма да стане. Да се знае. За разговори съм отворен 24/7. Много вреди разделението на “Левски”. Това е най-болната тема в клуба. Не мога да променя мисленето на тези момчета. Там повечето е на лична основа между мен и ръководителя им и смятам, че ще си карат по този начин”, добави още мажоритарният собственик.

Националният клуб на привържениците на "Левски" обаче е на друго мнение. Той кани отдавна Сираков на среща - по думите им от април, но такава не се случва. В един от последните си призиви за такава призовават за откровен разговор в присъствието на журналисти. Казват обаче, че поканите остават без отговор.

Членът на Управителния съвет на “Левски” Борислав Попов разкри какво е финансовото състояние на отбора, след като през май тази година общите задължения бяха малко над над 12,2 милиона лева. От тях главницата бе над 7 милиона, а лихвите 4 милиона. Освен тях “Левски” имаше да плаща и още 2,5 милиона лева на доставчици.

“Положението беше изключително критично. След строга и последователна финансова дисциплина, към 26 ноември към НАП са внесени 2,5 милиона текущи задължения. Отделно от това са погасени 2,6 милиона от главницата. Това прави над 5 милиона лева за тези месеци. Към настоящия момент дългът към НАП е малко под 10 милиона. Главницата е 5 милиона лева, а лихвата 4,9 милиона”, каза Попов.

От ръководството на “сините” са подготвили план за погасяване на останалите задължения към НАП. Ако той влезе в сила, то от новата година “Левски” ще трябва да плаща по 279 000 лева на месец.

Последното ще бъде малко по-трудно, след като феновете на отбора не са обединени, а в последните години те са много сериозно перо в приходите на клуба.

Другата голяма грешка, заради която има обвинения към Наско Сираков, е, че през лятото не е продал футболисти, към които е имало интерес. А ако това се беше случило, финансовото положение на “Левски” е щяло да бъде много по-стабилно.

През юни се появиха информации, че белгийският “Стандард” (Лиеж) предлага 2 млн. лева за бразилеца Уелтон, а “Левски” е имал шанса да продаде и капитана си Андриан Краев, който сега вече е с изтичащ договор и на практика може да отиде в друг отбор за без пари.

Примерите от Европа и света - къде феновете имат тежката дума?

Предложението феновете да участват в управлението на един клуб не е иновативно. В “Барселона” например президентът се избира чрез гласуване.

Всеки човек над 18 години с членска карта на каталунския тим от поне за една година има право да участва във вота.

И макар всеки да може да гласува, не всеки може да се кандидатира и да представи платформата си за управление. Условието е желаещият да стане президент да депозира в касата на “Барса” 10% от пазарната стойност на клуба. Така настоящият президент Джоан Лапорта даде над 110 млн. евро.

В Германия дори е политика феновете да са мажоритарен собственик. Там важи популярното правило “50+1”, според което отборите в Бундеслигата са минимум 51% собственост на привържениците и никъде не може цялата власт да бъде в ръцете на един финансов благодетел.

Това не означава, че феновете реално взимат някакви решения всеки ден. Принципът е по-скоро те да участват в гласуването при избиране на ръководство на даден клуб, предавайки оперативната власт на избраните.

В Бразилия от 1993 година има закон, според който футболните клубове може да са собственост само на един човек, но въпреки това грандовете като “Сао Пауло”, “Палмейрас”, “Сантос”, “Фламенго” и други са с мажоритарен собственик феновете.

Има ли светлина в тунела?

Историята показа, че дори и един клуб да има финансови трудности и трусове в управлението, ако на терена постига добри резултати, водите, в които плава, не са толкова бурни.

Проблемът на “Левски” е, че отпадна от турнира за Купата на България. Спечелването му беше основна цел пред треньора Николай Костов, защото щеше да означава мачове в Европа и съответно много по-големи финансови постъпление.

“Левски” обаче отпадна на 1/8-финал от “Хебър” (Пазарджик) и ще се надява да стигне до квалификации за европейските клубни турнири чрез добро представяне в първенството.

Там отборът е на пето място с 35 точки в актива и една победа в последните седем мача, а само първите три позиции в крайното класиране носят европейски квоти. В момента първи в таблицата е “Черно море” (45 точки), следван от “Лудогорец” (42) и ЦСКА (42).

В българския футбол започна зимната пауза и първеството ще бъде подновено чак в средата на февруари. В този период се очаква да бъде по-тихо около “Левски”, но зад кулисите битката за власт със сигурност ще продължи.

Ако феновете по някакъв начин успеят да наложат различен модел на управление, това или ще бъде революционно за футбола у нас, или ще е тотален крах.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024