Обвиненият за убийството в Борисовата градина Йоан Матев се появи в съда

След слуховете, че е неоткриваем, Йоан Матев се появи днес на заседанието на Софийски апелативен съд. Процесът продължава на втора инстанция, а преди това се твърдеше, че обвиняемият е неоткриваем за служителите на съда, за да му връчат призовка да се яви.

Матев е обвинен за смъртта на 15-годишния Георги Игнатов, убит на 2 юни 2015 г. на пейка в Борисовата градина.

Съдът е допуснал нова експертиза, която да установява с по-голяма точност ДНК сходство между убития и майка му, заради съмнения относно предишната. Тя е свързана с парче от косъм, намерено между острието и дръжката на ножа, с който Игнатов е бил убит.

До момента експерти са установили, че има сходство с част от космите на Игнатов, взети от тялото му след смъртта, с парчето от ножа. Сравнението обаче е правено с косми от цялото тяло на убитото момче, защото при вземането на биологичния материал не е описано кой косъм от коя част на тялото е взет.

За да бъде извършена новата експертиза, ще се ползва парчето от косъм на ножа и ще се търси родово съответствие с майката на Игнатов. Другият вариант е ексхумация на тялото.

На първото заседание по делото на втора инстанция Йоан Матев не се яви и се наложи да бъде доведен от служители на Съдебна охрана след като бе издирван чрез кмета на с. Кокаляне.

На първа инстанция Матев бе оправдан от Софийския градски съд заради липсата и на преки, и на косвени доказателства за извършено от него престъпление, и в момента е на свобода срещу подписка.

Йоан Матев бе обвинен след показания на брат му, който отведе разследващите и до оръжието на престъплението. Впоследствие пред съда Марсел Матев се отрече от показанията, но прокуратурата реши, че разполага с множество косвени доказателства.

Йоан Матев престоя в ареста повече от 3 г., след като бе задържан през 2017 г. Към момента на задържането си вече е студент в Благоевград, а разследващите твърдят, че няколко пъти е променял външността си, за да не бъде разпознат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024