Обвиниха кандидат-канцлера Лашет заради смях по време на трагедията с наводненията Снимка: © Getty Images

Армин Лашет – премиерът на германската провинция Северен Рейн – Вестфалия и кандидат на CDU за наследник на Ангела Меркел като канцлер – беше подложен на критики заради това, че бе заснет да се смее в един от градовете, опустошени от наводненията.

60-годишният политик от Християндемократическия съюз придружаваше президента Франк-Валтер Щайнмайер в Ерфщад, където двамата се срещнаха с близки на жертвите вследствие на поройните дъждове. Починалите в Германия са над 150 души.

Можеше ли Германия да се защити от бедствието с наводненията?

Докато Щайнмайер правеше изявления пред репортери, Лашет и група политици бяха заснети да разговарят зад президента. Във видеата се вижда как Армин Лашет се смее ентусиазирано. Малко по-късно той се извини за постъпката си и нарече поведението си „неправилно“.

„Съдбата на засегнатите от наводненията е важна за нас. Така че съжалявам за впечатлението, което се създаде около моя разговор. Това беше неприемливо и наистина съжалявам“, написа кандидатът за канцлер в Twitter.

Според Bild – Лашет не е успял да чуе думите на Щайнмайер, който е изказвал съболезнования към близките на загиналите пред камерите на няколко телевизии.

В социалните мрежи и неделните издания обаче се появиха редица обвинения срещу премиера на Северен Рейн – Вестфалия. Хаштагът #Laschetlacht (Лашет се смее) стана един от най-популярните в Twitter тази неделя.

Генералният секретар на Социалдемократите (SPD) Ларс Клингбайл заяви пред Bild am Sonntag: „Начинът, по който Армин Лашет се шегуваше на заден план, докато федералният президент говореше на засегнатите, без съмнение е лишен от благоприличие и е скандален“.

SPD са в коалиция със CDU на Меркел, но излизат срещу Християндемократите на изборите за канцлер на 26 септември 2021 г.

„Казват, че във времена на криза може да се разкрие истинският характер на един човек, това се случи с Лашет“, добавя Клингбайл.

Либералите от FDP също атакуваха кандидата за канцлер. Михаел Тойрер каза, че „да се подиграваш, и то без да носиш маска, докато президентът почита жертвите, не отговаря на сериозността на ситуацията“.

Според последните проучвания в Германия – Лашет води в надпреварата за наследник на Меркел, като неговият консервативен блок има почти 10-процентова преднина пред „Зелените“. Техният лидер Анналена Бербок имаше аванс в началото, но го загуби заради обвиненията в потенциално плагиатство в CV-то и книгата си.

Лашет е обвиняван, че не предлага политики във връзка с околната среда на регионално ниво в Северен Рейн – Вестфалия, но след наводненията той каза, че подкрепя усилията за борба с климатичните промени.

Провинцията, на която е премиер, е една от най-засегнатите от огромните наводнения в Западна и Централна Европа. В неделя анцлерът Ангела Меркел посети някои от пострадалите райони - като град Шулд в Райнланд-Пфалц - и обеща на засегнатите финансова помощ.

„Германия е силна страна. Ще се справим с тази природна стихия и в краткосрочен, и в дългосрочен план. В следващите години се нуждаем от повече политики, които са свързани с борбата срещу промените в климата“, каза тя, цитирана от Deutsche Welle.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание провежда последното си заседание

Днешното петъчното заседание на Народното събрание се очаква да бъде последното за този парламент

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024