Снимка: © Getty Images

Бившият прокурор Кенет Стар, чието разследване додведе до процеса по импийчмънт на Бил Клинтън, ще защитава президента Доналд Тръмп пред Сената по аналогичен процес. 

Привличането на Стар към екипа на защитата беше обявено дни преди началото на заседанията по импийчмънт в горната камара на Конгреса. В края на 2019 г. Тръмп беше обявен за виновен от Камарата на представителите по две обвинения - за злоупотреба с власт и за неизпълнение на решения, взети от законодателната власт. 

В екипа на Тръмп влиза още Алан Дършоуиц, професор по право в Харвард, който придобива масова популярност като част от защитата на О Джей Симпсън по делото за убийство на съпругата му през 1995 г. 

CNN отбелязва, че изборът на адвокати показва не само желанието на Тръмп да подсигури юристи с десетилетен опит, но и да заложи на хора, които отлично могат да представят неговата версия по делото пред медиите. 

Обвързването му с бившия обвинител на Клинтън Кен Стар също не е случайно. Първоначалното разследване, което той води, е за смъртта на съветник от правния отдел на Белия дом. В рамките на това разследване Стар се сдобива със записи на разговори между стажантката Моника Люински и нейна колежка, в които се разкрива сексуалната й връзка с действащия президент. Отричането на това твърдение под клетва от страна на Бил Клинтън беше една от причините за процеса по импийчмънт. 

В петък Люински реагира на новината в Twitter: 

"Днес определено е от онези дни, в които си казваш "това е *** майтап". 

Друго от известните дела на Кен Стар след напускането на Министерството на правосъдието е участието му в защитата на милиардера Джефри Епстийн по първия процес за сексуални престъпления през 2007 г. Епстийн беше арестуван повторно през 2019 г. заради нови обвинения в развиване на мащабна мрежа за търговия с плът. Финансистът беше намерен мъртъв в килията си през август 2019 г. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети