Обвиняем за хакерската атака срещу НАП е на свобода срещу 100 хиляди лева Снимка: © ТАД Груп

Иван Тодоров – един от обвиняемите за хакерската атака срещу Националната агенция по приходите, е бил освободен от ареста срещу 100 хиляди лева гаранция. Прокуратурата не е обжалвала решението на специализирания съд, който освободи шефа на фирма „ТАД Груп“ .

Тодоров бе задържан през юли 2019 г. Той бе обвинен в подбудителство към кибертероризъм за атаката срещу сървърите на НАП, след която изтекоха лични данни на 5 милиона български граждани. Също така шефът на „ТАД Груп“ е с обвинение, че е ръководил организирана престъпна група с користна цел.

В нея участници са търговският директор Георги Янков и служителят Кристиян Бойков, за когото се смята, че е фактическият извършител на хакерската атака. Той обаче е с най-лека мярка за неотклонение – подписка. Целта на групата е била да всее „страх и смут“ сред населението, обявиха разследващите.

В средата на януари тази година съдът отказа да пусне Тодоров от ареста. Тогава имаше доказателства, че той е подбудил Кристиян Бойков към извършване на предполагаемото престъпление.

Магистратите твърдяха, че Тодоров не може да повлияе пряко срещу свидетелите или експертните сведения, но поради неговите интелектуални способности, умението му да борави с компютър, както и информацията, с която разполага, опасността да извърши престъпление не е отпаднала.

Тогава съдът поиска помощ от Европол, тъй като стана ясно, че не са готови част от експертизите и не са разбити всички пароли. Има изпратена европейска заповед за разследване, а сега предстои да се прави експертиза и на телефонната комуникация между обвиняемите, пише „Сега“.

До момента прокуратурата твърдеше, че шефът на „ТАД Груп“ трябва да остане в ареста, а сега не дава разяснения за рязката смяна в позицията си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024