Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че до дни ще бъде готов резултатът от нова проверка за строежа на плажа Алепу край Созопол. Съмненията в законността на обекта възникнаха, след като на мястото на брегоукрепително съоръжение се появи четириетажна сграда. 

"Не съм разглеждал документите, но това, което виждат очите ми на всички снимки - възможно е да има подпорна стена, но със сигурност има и хотел. Това е видимо с просто око. Премиерът разпореди на ДНСК да се запознаят със ситуацията, лично, на място. Надявам се, че когато пред очите им са не само документите, но и това, което могат да "пипнат", да ни осветят какво е съоръжението", каза Томислав Дончев в интервю за "Лице в лице" на bTV.  

Не е ясно какво се очаква да излезе от проверката, след като в сряда началникът на РДНСК - Югоизточен район Милен Ненчев казва пред bTV, че "брегоукрепителната" сграда е отразена в одобрения проект на инвеститора и че "обемите не представляват стаи, а по-скоро е носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове над нея".

Ненчев твърди, че дори помещенията да бъдат използвани като обслужващи постройки за хотелите, те ще са скрити изцяло под земята. 

Томислав Дончев обяви, че "за него е сложен въпрос" как се комбинира подпорна стена с хотелско съоръжение. Той не отговори на въпроса как се разпределят отговорностите на общинските и държавните власти в случая, тъй като не е запознат с категорията на обекта. 

"Това е горещ обществен казус и не можем да си позволим проверката да тече седмица или две", каза той.  Това ще е втората инспекция на проекта от 2019 г. насам, когато отново не беше открито документно нарушение. 

Директорът на ДНСК Иван Несторов обяви, че още от февруари 2019 г. има заповед за прекратяване на строителството - не е ясно защо местната структура на строителния контрол е позволила той да продължи в две поредни години, ако старата заповед не е отменяна. Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова каза, че ако ръководството на РДНСК е изнесло неверни данни, ще понесат отговорност. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Едно убийство между капките

У нас насилието в семейството не е обществена тема, а е рубрика в криминалната хроника

От Скарлет Йохансон до Наоми Осака: Най-влиятелните жени на 2021 г. според FT

Класацията на Financial Times отличи жените-лидери в политиката, спорта, бизнеса и изкуството

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички