Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че до дни ще бъде готов резултатът от нова проверка за строежа на плажа Алепу край Созопол. Съмненията в законността на обекта възникнаха, след като на мястото на брегоукрепително съоръжение се появи четириетажна сграда.

"Не съм разглеждал документите, но това, което виждат очите ми на всички снимки - възможно е да има подпорна стена, но със сигурност има и хотел. Това е видимо с просто око. Премиерът разпореди на ДНСК да се запознаят със ситуацията, лично, на място. Надявам се, че когато пред очите им са не само документите, но и това, което могат да "пипнат", да ни осветят какво е съоръжението", каза Томислав Дончев в интервю за "Лице в лице" на bTV.

Не е ясно какво се очаква да излезе от проверката, след като в сряда началникът на РДНСК - Югоизточен район Милен Ненчев казва пред bTV, че "брегоукрепителната" сграда е отразена в одобрения проект на инвеститора и че "обемите не представляват стаи, а по-скоро е носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове над нея".

Ненчев твърди, че дори помещенията да бъдат използвани като обслужващи постройки за хотелите, те ще са скрити изцяло под земята.

Томислав Дончев обяви, че "за него е сложен въпрос" как се комбинира подпорна стена с хотелско съоръжение. Той не отговори на въпроса как се разпределят отговорностите на общинските и държавните власти в случая, тъй като не е запознат с категорията на обекта.

"Това е горещ обществен казус и не можем да си позволим проверката да тече седмица или две", каза той. Това ще е втората инспекция на проекта от 2019 г. насам, когато отново не беше открито документно нарушение.

Директорът на ДНСК Иван Несторов обяви, че още от февруари 2019 г. има заповед за прекратяване на строителството - не е ясно защо местната структура на строителния контрол е позволила той да продължи в две поредни години, ако старата заповед не е отменяна. Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова каза, че ако ръководството на РДНСК е изнесло неверни данни, ще понесат отговорност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени