Снимка: © Getty Images

Предложението на американската компания "Шиниър" за доставка на танкери с втечнен природен газ за България през октомври и ноември няма да бъде удължавано след 19 август - петък.

Междувременно служебното правителство още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването.

Това става ясно от изявление на министъра на енергетиката Росен Христов. Обвързващата оферта беше направена още в последните дни на кабинета на Кирил Петков, който предпочете да остави решението за LNG-сделката на следващите управляващи.

Вместо това правителството реши да свика "денонощен" кризисен щаб заради газовите доставки, който поиска отсрочка от предложението на "Шиниър" - и не го получи, а "Булгаргаз" обяви нови търгове за купуване на газ.

"Получихме отговор от американската компания “Шиниър”. За съжаление срокът си остава същият – до 19 август да посочим терминал за доставка на втечнен газ. Разговарях със зам.-министъра на енергетиката на Турция, който пое ангажимент да провери преди изтичането на този срок - дали при тях има свободни терминали", каза Росен Христов в сряда при инспекция на интерконектора с Гърция.

Съоръжението вече е свързано с българската газопреносна мрежа, според най-новата информация на компанията ICGB, а строителите му от гръцката "Авакс" обявиха преди седмица, че обектът ще е завършен не по-късно от 8 септември.

Христов обаче пак заговори за евентуални отклонения от предложения график, които рискуват да отложат с цял месец пускането му в експлоатация.

„Най-малкото закъснение и отклонение от този график би довело до това, проектът да бъде забавен след 1 октомври. Това би нанесло големи финансови щети за страната. Но към момента имаме увереност, че проектът ще е готов и газ ще потече на 1 октомври. Дори да сме готови по-рано, няма как синьото гориво да потече по-рано от 1 октомври заради договорености, направени от предишното правителство”, каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.