Снимка: © БСП

Със 108 гласа "за" и 5 "въздържал се" Националният съвет на БСП реши, че ръководството на партията ще върне третия мандат на президента Румен Радев още в деня, в който го получи - 5 май.

Решението беше взето след събрание на "Позитано" 20, продължило над три часа.

Решението на социалистите да не правят опити за съставяне на правителство в рамките на 45 Народно събрание означава, че президентът няма да има друга опция освен да разпусне парламента и да насрочи нови избори, които ще се организират от служебен кабинет.

По-рано стана ясно, че Изпълнителното бюро на БСП е предложило връщане на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Ръководителят на столичната организация на БСП Калоян Паргов изрази колеблива позиция по шансовете за събиране на достатъчно гласове за управляващо мнозинство. Според него "това, което се вижда в парламента, не е обнадеждаващо за възможностите за съставяне на правителство".

Антон Кутев също посочва, че "няма вариант, в който партия, загубила изборите, да търси вариант за подкрепа". Най-бързото връщане на мандата и отиване на нови избори е високо почтено и към избирателите на БСП, и към гражданите, казва той.

Според "Епицентър" - Румен Овчаров и Янаки Стоилов са защитили тезата, че БСП трябва да опита да състави кабинет "като отговорна партия", и да не връща мандата незабавно.

На 23 април Даниел Митов върна мандата, който президентът Румен Радев му беше връчил като кандидат-премиер на ГЕРБ, първата политическа сила в 45 Народно събрание.

"Има такъв народ" на Слави Трифонов получи втория мандат, но на 28 април Антоанета Стефанова го прие и върна официално. На следващия ден Радев обяви намерението си да даде третия възможен проучвателен мандат на "БСП за България", като се очаква това да стане на 5 май - първия работен ден след Великденските празници.

Връщането на мандата ще задължи държавния глава да назначи служебно правителство, да разпусне 45 Народно събрание и да насрочи дата на новите избори не по-късно от 60 дни след последното заседание на парламента.

Конституцията не поставя конкретен срок, в който президентът може да разпусне събранието, но практиката в последните 10 години е служебният кабинет да бъде назначен до 1 седмица след връщането на последния мандат.

45 Народно събрание е първото след 1989 г., което не успява да излъчи собствено правителство след проведените парламентарни избори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората