Снимка: © NATO

Северна Македония е най-новият член на НАТО - това стана факт след депозирането на подписания договор в Държавния департамент на САЩ във Вашингтон. Всички 29 държави, членуващи в отбранителния съюз, ратифицираха протокола от февруари 2019 г. за включването на Скопие. 

"Северна Македония вече е част от семейството на НАТО, семейство от 30 нации и почти 1 милиард души население. Семейство, което се основава на сигурността, че независимо какви предизвикателства се изправят пред нас, ще бъдем по-силни и по-сигурни заедно", казва генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. 

Церемонията по издигане на македонския флаг в щаб-квартирата на НАТО ще се състои на 30 март 2020 г. в присъствието на Столтенберг, ръководителя на военния комитет на НАТО Стюарт Пийч, и шарже дафер от делегацията на Северна Македония в НАТО Зоран Тодоров. 

Флагът на страната ще се издигне едновременно в Монс (Белгия), където се разполага оперативното командване на съюзническите сили, и в базата на НАТО в Норфолк.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети