Снимка: © Unsplash

Здравният министър Костадин Ангелов публикува последната си заповед, с която официално отменя част от противоепидемичните мерки от 1 април. 

Отново ще бъдат отворени фитнеси, спортни зали и клубове, както и плувни басейни, но при не повече от 30% от капацитета им и спазване на дистанция от поне 1.5 м между посетителите. 

Посещенията в самостоятелните и прилежащите към места за настаняване балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и  таласотерапевтични центрове се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета им. 

Заведенията за хранене ще могат да работят само в откритите си площи (тераси, градини и др.), между 6:00 и 23:00 ч., при носене на защитни маски за лице от персонала. Допускат се и доставки или взимане на храна за дома и офиса, както и румсървиз за гости на местата за настаняване.

Кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, библиотеки, ще могат да работят при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице

До 11 април остава в сила дистанционното обучение и забраната за присъствени учебни занятия - режимът на отварянето на училищата след тази дата не е описан в заповедта от 30 март.

Детските градини и яслите ще могат да отворят от 5 април. 

След 11 април ще могат да се отворят големите магазини с нетна търговска площ от 300 кв.м., които предлагат хранителни стоки. Дотогава те ще могат да обслужват клиентите си само на открити площи, които принадлежат към търговския обект. 

Забранена остава работата на моловете и големите търговски центрове (с изключение на обектите като аптеки, хранителни магазини и др. подобни), игралните зали и казината, дискотеките и баровете. Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната. 

Остава забраната за провеждане на конгресно-конферентни мероприятия, изложения и др.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м.

Позицията на собственици на молове: За пореден път няма ясна аргументация в планирането на мерките

Решението на МЗ да допусне частично отваряне на търговските обекти в страната въпреки Covid-19 беше посрещнато с критична позиция на Българската асоциация на ритейл центровете. 

Собствениците на молове посочват, че разполагат с "огромна кубатура и вентилационни системи с постоянен приход на свеж въздух, което прави общите им части съпоставими с външна среда", както и че прилагат редица мерки за сигурност, за да не допускат рискови ситуации. 

"Според Тексаската скàла на Тексаската медицинска асоциация и Комитета за инфекциозни заболявания, по която се ръководи Националният оперативен щаб, рискът от пазаруване в мол е класифициран като умерен и значително по-нисък от посещение в обекти, за които сега ще бъдат разхлабени мерките", казват от асоциацията. Оттам посочват, че загубите от пандемията ще засегнат над 150 000 души, заети в бранша на търговските центове. 

"Вярваме, че за да бъдат ефективни, мерките трябва да бъдат разхлабвани като се спазва определен баланс. В противен случай основната финансова тежест от този процес пада само върху отделни сектори, сред които е и нашият. Нещо повече – ние сме единственият сектор, който е бил затворен близо 5 месеца без каквато и да е ефективна финансова подкрепа, тъй като програмите за подпомагане са насочени към малки и средни предприятия, към които повечето търговски центрове не спадат и към днешна дата очакваме помощ от държавата", казват от асоциацията на ритейл центровете. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?