Оглупяването на нацията и отговорността на големите медии

Проф. Георги Фотев е доайенът на българската социология, автор е на книги като "Българската меланхолия", "Дългата нощ на комунизма в България", "Ценности срещу безпорядък" и др.

Публикуваме неговия текст с разрешението на автора.


Шест ялови предсрочни парламентарни избори и предизборна кампания за седми път! Философско-Социологическата диагноза е оглупяване на нацията.

***

Клиентелистка партия побеждава, но не може да формира самостоятелно правителство или нормална коалиция. Проблемът не е в липсата на сговорчивост.

Има невъзможни политически компромиси, които биха направили политиката напълно безсмислена. Беше експериментирана аварийно квази-коалиция (сглобка), която плиткоумните медии и коментатори не разбраха, а противниците на реформата я взривиха, когато тя стана опасна за тях. Публиката не разбра какво се случи.

***

Нито един дебат върху фундаменталните проблеми на продължителната политическа криза и кризата на ценностите. Никакъв сериозен дебат в публичния форум на политическото общество върху характера на кризата и за провалените една след друга предизборни кампании.

Плитки и банални дрънканици в големите медии за безпътицата на нацията. Няма ли кой да спре безумието и оглупяването на нацията. Проклет въпрос!

***

Необходими са дълбоки реформи за освобождаване на пленената държава. Необходима е надеждна национална сигурност срещу призрака на кръвожадния голям „брат“. Сипят огън и жупел върху реформаторите. В тази страна ненавиждат скрито или открито реформаторите. Мнозинството от народа не знае какво иска. Мнозинството от парламента, националните медии и мнозинството от населението оглупяват. Как се философства с чук в ръка(Ницше)? Сърцето ме боли да го кажа.
***

ЗАЩИТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА И СВОБОДАТА НА СЛОВОТО. Похитени са! Слепи и глухи ли сте? Оглупели ли сте?

В изборите ще участват над 30 партии и коалиции. Повече са от предходните избори. Увеличава се задръстване на предизборния терен от политически полу-идиоти, шмекери, ментарджии.

Да спечелят един процент, да се вредят за субсидии от държавните пари. Някои от тях са в парламента. Политически вандали. Това не е грижа за демокрацията. Отчайващо неразбиране на СЪЩНОСТТА на модерната демокрацията, смисъла на конституцията. Глупост на законодателите.

***

На никого през ум не мина да анализира дейността и резултатите на Централната избирателна комисия от предишните избори. Зашеметяваш брой нарушения според изборните книжа. Съобщиха го. Последва гробно безмълвие. Безпомощна комисия. Отново е оплетена в кълчища. Скръб. Оглупели!

***

Служебният премиер се тупа в гърдите за предишните „честни избори“. Говори глупости. Господи помилуй! Не знае какво говори. Той не знае или се прави на ударен с мокър парцал, че има убедителни доказателства за огромен брой купени и инсталирани гласове. Престъпна слепота и съучастие, поради бездействие.

Медиите и публиката ни чули, ни видели. Пак ли ще бъде за седми път същото? Къде е чукът? Вразумяването да дойде незабавно. Няма време.

***
Само националните медии могат да обърнат нещата в тази предизборна кампания. Да изключат от студията си плиткоумните и продажни коментатори, пишман анализатори и агитатори.

Медийни дебати между главните водачи! Какво е това лигавене, че някои отказвали?!

Водещите да се подготвят за всяко предаване. Във фокуса на вниманието да са действителните, важните, острите, болезнените въпроси на обществото. Никакви спекулации с електорални сондажи. Никакви манипулации на общественото мнение. Толкова гнусно е. Стига с баналните въпроси кой с кого ще се коалира. Ще дойде времето за това. Всекидневно и всекичасно мобилизиране на участието в изборите. Ако редакторите ви не знаят как става това, да питат знаещите.

***

Големите медии носят тежка отговорност за печалното състояние на националното политическо общество. Те са отговорни за оглупяването на нацията. Журналистите са призвани на тези избори да направят революция в обществените нагласи. Да, революция! Активно общество сега. Иска се смелост. Страхът е най-големият порок.

***

Мистерията на националното оглупяване не е по рождение. Ако е по рождение няма спасение, както би казал Кант. То е артефакт. Произвежда се в обществото. Посочих как. В тази предизборна кампания сме призвани всички да гласуваме и да измием срама от челото на нашето свидно Отечество.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел отговори с удар по Бейрут след масирана атака от "Хизбула"

Групировката изстреля повече от 100 ракети към Северен Израел

15:39 - 20.09.2024