Огнян Минчев: Дълбоко вкопани интереси искат продължаване на задънената улица в България Снимка: © Getty Images

"Политическата криза няма разрешаване без някаква форма на сътрудничество между двете най-големи парламентарни сили - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - както на законодателно ниво, така и на нивото на изпълнителната власт" - това пише политологът Огнян Минчев в свой коментар на фона на очакваното връщане на неизпълнения първи мандат от страна на Мария Габриел и дебатите за "ротационна" смяна не само в парламента, но и в правителството .

Минчев отчита критиките срещу този вариант на управление, но ги отдава на това, че "и от двете страни има дълбоко вкопани интереси, изискващи продължаване на задънената улица на мафиотското олигархично управление на България от последните десетилетия".

"Разумното политическо сътрудничество за преодоляване на дълбоката криза ще остави тези кръгове без значими политически и обществени ресурси да поддържат своя паразитизъм върху увяхващия ствол на българската държавност", казва той.

Политологът поставя от едната страна "кръговете на сарайско-библиотекарската олигархична пирамида, контролирала България в продължение на десетилетия" чрез представителството си в кабинети като "Сакскобургготски", "Станишев", "Борисов", "Орешарски" ид р.

"Тази олигархична мрежа завладя правосъдие, изпълнителна власт, финансов сектор, еврофондове и достигна своя зенит с подгонването на други олигархични кръгове - с благородната идея да им вземе парите. Днес и едните, и другите са се скупчили около човека на Решетников - оцеляват и не дават да се излиза от кризата. В краен случай - ако ще решаваме политическата криза, трябва да е с "президентска република", казва Огнян Минчев.

Той отговаря на критиците срещу повторното легитимиране на Бойко Борисов, като посочва, че ГЕРБ са "ключова политическа инфраструктура на олигархичния модел" и "ще носят своята отговорност за това".

"Днес обаче са "отбити от вимето" - в полза на новия силен човек на Дондуков. Под силен натиск са и нямат друг шанс освен да подкрепят политическа промяна за еманципиране на завладяната държава. Доколко и как ще го направят - остава да видим. По-важно е друго - без техния принос усилието за преодоляване на политическата криза е осъдено на неуспех", казва той.

Минчев осъжда поведението и на "радикалите на "промяната" и на "градската десница", които обвинява в неспособност да приемат "всякакви възгледи и аргументи, различни от собствените им".

"Този психологически троцкизъм трови българския демократичен процес от самото му начало в 1990 г. Тогава той бе смятан за "детска болест" на демокрацията. Оказа се, че тази "детска болест" върлува вече трето поколение. Тръгна от 39-те и днес бушува в непримиримия инат на мнозина сред "промяната" - по-добре е да рухне държавата, отколкото да си сътрудничим с ГЕРБ", пише той.

Политологът не отрича аргумента за недоверието към партията на Борисов заради горчивия опит от съвместното управление с Реформаторския блок и ГЕРБ през 2014-2017 г. Но предупреждава, че "с подобен неразумен радикализъм всеки, който ги хване, може да ги "изпързаля".

"Този радикализъм успешно се употребява от политически лидери, които искат цялата власт - въпреки непрекъснато намаляващите шансове да я получат", смята той.

"Политическото сътрудничество на двата политически екипа "на върха" няма алтернатива - алтернативата е доразрушаване на държавата и марионетен кремълски режим, оглавен от "копринката" и пилота", пише Минчев с препратка към Румен Радев и секретаря му Николай Копринков.

В същото време, той признава, че за управление между ГЕРБ и ПП-ДБ "ще бъде платена висока политическа цена".

"Управлявайки държава - всеки лидер губи рейтинг, популярност, подкрепа. Договорено управление между двата върха на политическия спектър не може да прави изключение. Още повече в условия на криза цената за управлението винаги е по-висока. Но да не бързаме с оценките - все още сме в предверието на възможността за подобно управление", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024