Мария Габриел ще върне празна папка. Възможен е и ротационен премиер

В понеделник Мария Габриел ще върне празна папка на президента и съдбата на българския кабинет евентуално ще се решава с втория мандат, пише "24 часа". Идеята, която се обсъжда между лидерите на първите две парламентарно представени формации е нестандартна - министър-председателят да е на ротация. За определен период академик Николай Денков да е премиер, а Габриел - вицепремиер и външен министър, след което да се направи ротация. По подобен начин вече беше решен казусът с председателското място в Народното събрание, което беше решено да се подели във времето между Росен Желязков и Никола Минчев.

За да стане възможно това и по отношение на изпълнителната власт, коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България", в която влизат 5 партии, трябва да стигне вътрешно до консенсус за конструкцията и състава на подобен управленски формат.

По информация на "24 часа" Габриел и Денков ще консултират заедно министрите в евентуалния проектокабинет, като искането на ГЕРБ е той да е без политици. В обявения от "Продължаваме промяната" възможен състав на министерски съвет с втория мандат преди седмица Асен Василев беше министър на финансите, а Даниел Лорер - на иновациите. Тезата на втората политическа сила е, че политичската отговорност не трябва да се размива чрез експертен кабинет и че тя трябва да се носи от хората, избрани в парламента.

Ако ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ стигнат все пак до управленска конструкция, идеята е тя да е една година, какъвто е планът, това означава, че Габриел и Денков ще си делят по 6 месеца начело на изпълнителната власт.

Единственият легитимен начин "размяната" на власт да се осъществява е единият министър-председател да подава оставката на кабинета - следва двете парламентарни групи, имащи мнозинство в Народното събрание, да я гласуват и след това да дадат подкрепата си за следващия министър-председател.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024