Охранител на Георги Гергов влезе в сблъсък с Манол Пейков

Издателят Манол Пейков беше нападнат от охранител на Георги Гергов в хотел "Санкт Петербург" при опита да влезе в зала, в която трябваше да се провежда събрание, решаващо съдбата на Международния панаир Пловдив.

Група протестиращи граждани стигнаха до затворените врати на заседателна зала, пред която стояха няколко мъже, облечени в черно.

Един от тях започна да обижда Пейков и го изблъска в стената пред очите на протестиращи и журналисти.

Хотелът (бивш "Ленинград") също е собственост на почетния консул на Русия Гергов.

Стигна се до намеса на полицията.

На заседанието на 9 януари присъства Ясен Михайлов - общински съветник от ГЕРБ, който е и представител на общината в съвместното дружество с Гергов.

Той потвърди, че е гласувал "за" спорното решение за увеличаване на капитала, но след като е "изразил мнението", че община Пловдив всъщност не е съгласна с това. Взаимно изключващите се решения бяха "издиктувани" от мнозинството в Общинския съвет през ноември и декември 2022 с гласовете на ГЕРБ и приближените на Георги Гергов съветници от БСП.

Заседанието на 9 януари трябваше да вземе решение дали да се увеличи капиталът на дружеството-собственик на Панаира, с която Гергов би получил над 79% от собствеността.

Решението е пореден епизод от почти 20-годишна сага, в която пловдивският бизнесмен и почетен консул на Русия завладява знаковия имот за града.

Най-голяма съпротива срещу тези действия идват от "Демократична България", чийто депутат за кратко беше и Манол Пейков. "Продължаваме промяната" също се включиха в последните протести срещу сделката за Панаира.

БСП, чийто местен лидер беше Георги Гергов до конфликта си с Корнелия Нинова, е против сделката, но вече няма влияние върху собствените си общински съветници в Пловдив - те са лоялни на Гергов.

ГЕРБ заемат двусмислена позиция, в която съдействаха за окончателното превземане на панаира от социалиста през Общинския съвет на Варна и Пловдив, но и формално са упълномощили администрацията на Здравко Димитров да се бори в съда срещу него.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024