Охрид осъди вандалския акт срещу паметника на жертвите от кораба "Илинден"

Плочата, поставена край Охридското езеро в памет на загиналите 15 български туристи при потъването на кораба "Илинден", е повредена от неизвестни извършители.

Кметът на Охрид Константин Георгиески осъди вандалския акт и още на 28 ноември организира възстановяването на повредения монумент.

"От мое лично име и от името на община Охрид публично осъждам поведението на недобросъвестните граждани, които в изминалите дни са повредили паметника, издигната тази година по повод 11-та годишнина от катастрофата на кораба "Илинден", при която бяха убити 15 български туристи. Апелирам към всички граждани да се въздържат от подобни вандалски прояви и да покажат по-висока съвест за грижата за обществените обекти, паметници и сгради", казва той в призива си .

Трагичният инцидент с "Илинден" се случи на 5 септември 2009 г. Петнадесет български граждани, пътуващи с кораба през Охридското езеро към манастира "Св. Наум", изгубиха живота си при авария на борда на машината.

Паметникът представлява преплетени 15 рози в дървена рамка с форма на сълза, а плочата съдържа откъс от стихотворение на Димчо Дебелянов: "Внезапно кипнала, замря / на радост светлата вълна / и между нас се разпростря / ненарушима тишина" в македонски превод.

Министерството на вътрешните работи на Северна Македония също осъди инцидента с паметника. "Службите са информирани и в най-скоро време ще отстранят това злодеяние на безотговорни и злонамерени лица, за да можем да почитаме трагедията с достойнство".

Инцидентът се случва в разгара на обтегнатите политически отношения между Скопие и София заради блокиралите преговори за начало на процеса по европейска интеграция на Северна Македония.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024