Плочата, поставена край Охридското езеро в памет на загиналите 15 български туристи при потъването на кораба "Илинден", е повредена от неизвестни извършители. 

Кметът на Охрид Константин Георгиески осъди вандалския акт и още на 28 ноември организира възстановяването на повредения монумент. 

"От мое лично име и от името на община Охрид публично осъждам поведението на недобросъвестните граждани, които в изминалите дни са повредили паметника, издигната тази година по повод 11-та годишнина от катастрофата на кораба "Илинден", при която бяха убити 15 български туристи. Апелирам към всички граждани да се въздържат от подобни вандалски прояви и да покажат по-висока съвест за грижата за обществените обекти, паметници и сгради", казва той в призива си .

Трагичният инцидент с "Илинден" се случи на 5 септември 2009 г. Петнадесет български граждани, пътуващи с кораба през Охридското езеро към манастира "Св. Наум", изгубиха живота си при авария на борда на машината. 

Паметникът представлява преплетени 15 рози в дървена рамка с форма на сълза, а плочата съдържа откъс от стихотворение на Димчо Дебелянов: "Внезапно кипнала, замря / на радост светлата вълна / и между нас се разпростря / ненарушима тишина" в македонски превод.

Министерството на вътрешните работи на Северна Македония също осъди инцидента с паметника. "Службите са информирани и в най-скоро време ще отстранят това злодеяние на безотговорни и злонамерени лица, за да можем да почитаме трагедията с достойнство".

Инцидентът се случва в разгара на обтегнатите политически отношения между Скопие и София заради блокиралите преговори за начало на процеса по европейска интеграция на Северна Македония. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед