Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати Снимка: © Getty Images

Изгонените руски дипломати имат срок до неделя, 3 юли, да напуснат България. Заедно с официално отпратените от страната 70 човека, за които премиерът Кирил Петков обяви, че са "извършвали несвойствени дейности за тези дипломатически позиции, страната ще напуснат и техните семейства.

Новият "размер" на руското посолство в България трябва да бъде от 23 дипломати, 25 души технически персонал.

По думите на Кирил Петков се очаква "в неделя един пълен самолет с хора да замине за Москва".

Филип Воскресенски, който е пълномощен министър на Руската федерация в София, е най-високопоставеният дипломат у нас сред изгонените. Генералните консули на Русия във Варна и Русе – Владимир Климанов и Андрей Громов, както и директорът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин са другите елитни дипломати, които ще трябва да напуснат страната заради несъвместима дейност с Виенската конвенция.

Воскресенски заплаши, че консулските служби на страната в България спират работа, защото остават без персонал да си вършат работата. Всъщност България иска консулството в Русе да прекрати дейност, като България ще закрие временно консулството си в Екатеринбург.

Новината за изгонването на хората от Руското посолство идва близо два месеца след като премиерът Кирил Петков за първи път съобщи намеренията си за съкращаване на дипломатическото представителство на Русия в България.

В посолството в София са акредитирани 114 души, за които Петков постави под въпрос доколко работят за укрепване на отношенията между двете държави.

От началото на войната в Украйна до този момент България беше обявила 13 руски дипломати за персона нон грата заради разкрития за тяхна шпионска дейност - включително вербуване на агенти на ДАНС.

Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова е връчила нота на Елеонора Митрофанова, с която информира за намаляване на персонала на руските представителства в България - до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители.

Искането на България има две основания: първо, реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения.

Второ, заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите. Дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани, се казва в информацията.

Новината идва ден след като руското посолство обяви във Фейсбук кампания за набиране на средства в помощ на "специалната операция".

Посолството, оглавявано от Елеонора Митрофанова, е публикувало във FB-профила си линк към Telegram-канала на Министерството на отбраната на Русия по повод създаването на "благотворителен фонд" на име "Защита".

Според руското МО целта му е да "оказва цялостна помощ и осигуряване на допълнителни мерки за социална защита на военнослужещите и членовете на техните семейства".

Фондът е насочен специално за войниците, които участват във войната в Украйна - или "специалната военна операция по защита на ДНР и ЛНР", както го обясняват в официалните руски съобщения.

Министърът на електронното управление Божидар Божанов обяви вчера, че е изпратил официално съобщение до Meta - компанията-майка на Facebook - заради призива на Руското посолство в София за събиране на дарения за руската война срещу Украйна.

"Тази сутрин прочетох, че руското посолство набира пари за финансиране на войната на Путин.

Смятам че това е скандално. Затова се свързах с официалния контакт на Мета (Фейсбук) и изпратих публикацията, за да оценят спешно дали това не нарушава правилата. Преценката е тяхна, включително за времето, в което да реагират. Но не е редно платформата да се използва за финансиране на агресора", съобщава Божанов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023

Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Над 3 г. тленните останки на млада жена стоят в камера на болницата, докато тече разследване

14:32 - 03.10.2023