Джок Полфрийман, който излежа 12-годишна присъда за убийството на 20-годишния Андрей Монов в Софийския затвор, е окончателно свободен.

Решението дойде от Върховния касационен съд, който отказа да поднови делото за предсрочно освобождаване на австралийския гражданин въпреки жалбата на бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

ВКС посочва, че искането на Цацаров от октомври 2019 г. е недопустимо, а решението на Софийския апелативен съд за освобождаването на Полфрийман остава в сила.

"Днес ВКС постанови, че искането на главния прокурор за отмяна на предсрочното ми освобождаване е неоснователно и невалидно. Сега призовавам Цацаров да подаде оставката си от КПКОНПИ поради злоупотреба със служебното си положение", написа Полфрийман в позиция в профила си във Facebook.

С решението на Софийския апелативен съд от септември беше приспаднат остатъка от 6,5 години до края на 20-годишната присъда "лишаване от свобода", която той получи по наказателното дело за смъртта на Монов. Ако в остатъчния период Полфрийман извърши каквото и да е ново престъпление, ще бъде принуден да излежи цялото си наказание.

Предсрочното освобождаване стана факт, след като Полфрийман се възползва от правото си по закон да поиска да излезе на свобода. Условията за това са да е изтърпял поне половината от наказанието си, да има данни, че се е поправил и че не представлява опасност за обществото.

Казусът предизвика сериозен обществен скандал заради съпротивата от страна на прокуратурата, юридическите представители на Централния софийски затвор и близките на загиналия Андрей Монов.

Джок Полфрийман се намира извън ареста в България, но срещу него беше издадена забрана да излиза от територията на страната. Едновременно с това има и насрещна заповед за експулсирането му след края на присъдата. По тези решения са заведени жалби, които чакат съдебно произнасяне.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха

ВСС най-после ще обсъди отстраняването на Иван Гешев

Пореден рунд между Министерството на правосъдието и главния прокурор