Окончателно: Джок Полфрийман остава на свобода

Джок Полфрийман, който излежа 12-годишна присъда за убийството на 20-годишния Андрей Монов в Софийския затвор, е окончателно свободен.

Решението дойде от Върховния касационен съд, който отказа да поднови делото за предсрочно освобождаване на австралийския гражданин въпреки жалбата на бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

ВКС посочва, че искането на Цацаров от октомври 2019 г. е недопустимо, а решението на Софийския апелативен съд за освобождаването на Полфрийман остава в сила.

"Днес ВКС постанови, че искането на главния прокурор за отмяна на предсрочното ми освобождаване е неоснователно и невалидно. Сега призовавам Цацаров да подаде оставката си от КПКОНПИ поради злоупотреба със служебното си положение", написа Полфрийман в позиция в профила си във Facebook.

С решението на Софийския апелативен съд от септември беше приспаднат остатъка от 6,5 години до края на 20-годишната присъда "лишаване от свобода", която той получи по наказателното дело за смъртта на Монов. Ако в остатъчния период Полфрийман извърши каквото и да е ново престъпление, ще бъде принуден да излежи цялото си наказание.

Предсрочното освобождаване стана факт, след като Полфрийман се възползва от правото си по закон да поиска да излезе на свобода. Условията за това са да е изтърпял поне половината от наказанието си, да има данни, че се е поправил и че не представлява опасност за обществото.

Казусът предизвика сериозен обществен скандал заради съпротивата от страна на прокуратурата, юридическите представители на Централния софийски затвор и близките на загиналия Андрей Монов.

Джок Полфрийман се намира извън ареста в България, но срещу него беше издадена забрана да излиза от територията на страната. Едновременно с това има и насрещна заповед за експулсирането му след края на присъдата. По тези решения са заведени жалби, които чакат съдебно произнасяне.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024