Снимка: © Getty Images

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) препоръчва да бъдат възстановени в европейския бюджет близо 6 милиона евро по разследване за предполагаема злоупотреба със служебно положение в българското Министерство на вътрешните работи. То е извършено по време на служебното правителство на президента Румен Радев, но от президентството публикуваха опровержение на информацията, че е извършена нередност.

Предполагаемото нарушение е за сключен на 23 март 2017 година договор за закупуването на полицейски автомобили с европейски средства. Министър на вътрешните работи тогава е секретарят на държавния глава Пламен Узунов.

От ОЛАФ са установили, че има едностранно нарушаване на условията на споразумението с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства за доставка на 350 нови полицейски автомобили за всякакви терени. Вместо това са били поръчани автомобили тип SUV от по-стари запаси, съобщава БНР.

Разследването е започнало през юли 2018 г. "след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС, управлявано от българското Министерство на вътрешните работи". 

Сезирана е българската прокуратура, за да прецени има ли основание за образуване на разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

От Европейската служба за борба с измамите казват, че компетентните органи на ЕС и на държавите-членки са тези, които трябва да разгледат и вземат решение за последващи действия. Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентен съд, съобщават от ОЛАФ.

Поръчката, проверявана от ОЛАФ, е за 290 джипа „Грейт Уол“. Тя бе спечелена от фирмата „Българска автомобилна индустрия“ само месеци след като се сдоби с активите на „Литекс комерс“, която се контролира от бизнесмена Гриша Ганчев, пише „24 часа“.

В борбата за спечелване на поръчката си били още „Мото Пфое“, „Н-Ауто София“ – вносител на „Нисан“, „Тойота“ и „Киа Моторс България“. Те са отпаднали по различни причини. Предимството на „Българска автомобилна индустрия“ е изразено в това, че колите за МВР са били сглобявани в страната ни.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях.