Снимка: © Getty Images

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) препоръчва да бъдат възстановени в европейския бюджет близо 6 милиона евро по разследване за предполагаема злоупотреба със служебно положение в българското Министерство на вътрешните работи. То е извършено по време на служебното правителство на президента Румен Радев, но от президентството публикуваха опровержение на информацията, че е извършена нередност.

Предполагаемото нарушение е за сключен на 23 март 2017 година договор за закупуването на полицейски автомобили с европейски средства. Министър на вътрешните работи тогава е секретарят на държавния глава Пламен Узунов.

От ОЛАФ са установили, че има едностранно нарушаване на условията на споразумението с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства за доставка на 350 нови полицейски автомобили за всякакви терени. Вместо това са били поръчани автомобили тип SUV от по-стари запаси, съобщава БНР.

Разследването е започнало през юли 2018 г. "след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС, управлявано от българското Министерство на вътрешните работи".

Сезирана е българската прокуратура, за да прецени има ли основание за образуване на разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

От Европейската служба за борба с измамите казват, че компетентните органи на ЕС и на държавите-членки са тези, които трябва да разгледат и вземат решение за последващи действия. Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентен съд, съобщават от ОЛАФ.

Поръчката, проверявана от ОЛАФ, е за 290 джипа „Грейт Уол“. Тя бе спечелена от фирмата „Българска автомобилна индустрия“ само месеци след като се сдоби с активите на „Литекс комерс“, която се контролира от бизнесмена Гриша Ганчев, пише „24 часа“.

В борбата за спечелване на поръчката си били още „Мото Пфое“, „Н-Ауто София“ – вносител на „Нисан“, „Тойота“ и „Киа Моторс България“. Те са отпаднали по различни причини. Предимството на „Българска автомобилна индустрия“ е изразено в това, че колите за МВР са били сглобявани в страната ни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца