ОЛАФ: България да върне 6 млн. евро на ЕС заради злоупотреба с поръчка за джипове на МВР Снимка: © Getty Images

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) препоръчва да бъдат възстановени в европейския бюджет близо 6 милиона евро по разследване за предполагаема злоупотреба със служебно положение в българското Министерство на вътрешните работи. То е извършено по време на служебното правителство на президента Румен Радев, но от президентството публикуваха опровержение на информацията, че е извършена нередност.

Предполагаемото нарушение е за сключен на 23 март 2017 година договор за закупуването на полицейски автомобили с европейски средства. Министър на вътрешните работи тогава е секретарят на държавния глава Пламен Узунов.

От ОЛАФ са установили, че има едностранно нарушаване на условията на споразумението с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства за доставка на 350 нови полицейски автомобили за всякакви терени. Вместо това са били поръчани автомобили тип SUV от по-стари запаси, съобщава БНР.

Разследването е започнало през юли 2018 г. "след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС, управлявано от българското Министерство на вътрешните работи".

Сезирана е българската прокуратура, за да прецени има ли основание за образуване на разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

От Европейската служба за борба с измамите казват, че компетентните органи на ЕС и на държавите-членки са тези, които трябва да разгледат и вземат решение за последващи действия. Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентен съд, съобщават от ОЛАФ.

Поръчката, проверявана от ОЛАФ, е за 290 джипа „Грейт Уол“. Тя бе спечелена от фирмата „Българска автомобилна индустрия“ само месеци след като се сдоби с активите на „Литекс комерс“, която се контролира от бизнесмена Гриша Ганчев, пише „24 часа“.

В борбата за спечелване на поръчката си били още „Мото Пфое“, „Н-Ауто София“ – вносител на „Нисан“, „Тойота“ и „Киа Моторс България“. Те са отпаднали по различни причини. Предимството на „Българска автомобилна индустрия“ е изразено в това, че колите за МВР са били сглобявани в страната ни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024