Олена Зеленска: Най-близкият и постоянен съюзник на украинския президент Снимка: © Getty Images

Тя е Олена Зеленска – първа дама на Украйна, съпруга на президента Володомир Зеленски, майка на двете му деца и една от най-влиятелните жени в своята родина.

И докато той винаги е бил в светлината на прожекторите, Олена остава зад кулисите до пролетта на 2019 г., когато съпругът й е избран за президент на Украйна. Самата Олена споделя, че „се чувства по-комфортно в сянка“.

Въпреки това взема решението да подкрепи съпруга си - както емоционално, така и физически, рамо до рамо с него по време на официалните му посещения.

И се превръща в най-близкия и постоянен съюзник на украинския президент.

В момента целият свят е вперил поглед в постъпките и посланията на президента Зеленски. Той използва социалните мрежи, за да подкрепи своя народ, същото прави и съпругата му Олена.

След избухването на войната, първата дама на Украйна използва Instagram за да се обърне към своите сънародници: „Скъпи мои хора, украинци! Гледам всички вас днес: всички, които виждам по телевизията, по улиците, в интернет. Виждам вашите публикации и видеоклипове. И знаете ли какво? Вие сте невероятни. Гордея се, че живея с вас и в една и съща държава… Днес няма да имам паника и сълзи. Ще бъда спокойна и уверена. Децата ми ме гледат. Ще бъда до тях. И до съпруга си. И с вас“.

Във второто си изявление в социалните мрежи, след като конфликтът започна, Зеленска написа: „Това дете е родено в бомбоубежище в Киев. Това трябваше да се случи при напълно различни обстоятелства, под мирно небе. Но най-важното нещо е, че въпреки войната до нея имаше лекари и грижовни хора.“

Зеленска призова украинците да си помагат, за да може децата, родени в бомбоубежища, да живеят в мирна държава, която се е защитила: „Предложете дома си на този, който се нуждае от подслон. Дарете кръв за войници и жертви. Докладвайте движението на вражеските превозни средства. И, разбира се, помагайте на въоръжените сили, които се бият на всички фронтове“, написа първата дама на Украйна в профила си в Instagram.

Съпругата на Володимир Зеленски има над 2 милиона последователи в платформата.

Олена Зеленска е родена е в Кривой Рог през 1978 г. В същата година и в същия град е роден и украинският президент Володомир Зеленски. Двамата се запознават по време на обучението си в Националния университет „Кривой Рог“, където тя учи архитектура, а той – право. Володимир става популярен комик, а Олена и до днес е сценарист на основаната от съпруга й продуцентска компания „Квартал 95“.

Двамата сключват брак през 2003 г. след осемгодишна връзка. Първото им дете Oлександра се ражда през 2004 г., а през 2013 г. се ражда и синът им Кирилo.

Олена Зеленска бързо осъзнава важността на заеманата от нея позиция и внимателно започва да подбира проблемите, върху които да работи като първа дама на Украйна:

„Живяла съм в Украйна през целия си живот и разбирам колко много проблеми имаме. Но не мога да се заема с всичко, нещата не работят така“, споделя тя пред списание Vogue през 2019 г. Ето защо екипът и избира да се фокусира върху определени проблеми като детското здраве, равните права за всички украинци, както и културна дипломация.

Ролята на първата дама Олена Зеленска определя така: „Съпругата на президента има възможност да общува с тези, които са близки до властта. Вратите на длъжностните лица не се затварят пред първата дама. Аз не съм политик и нямам право да се меся в работата на президента, но мога да бъда моста между хората и държавниците, така че последните да чуят първите. Мога и наистина имам желание“.

Убедена е, че правенето на положителни промени е възможно, „просто трябва искрено да жадуваш за нещо, и да работиш усилено“. Една от най-сериозните инициативи, които започва първата дама на Украйна, е хранителна реформа в училищата. По нейна инициатива Украйна одобри нови хранителни стандарти, които влязоха в действие на 1 септември 2021 г. и актуализира училищното меню.

Пътуванията със съпруга си Олена Зеленска смята за възможност да получи нови знания, с които да се завърне обратно в родината. А на дипломатическите срещи, на които присъства заедно с президента Зеленски, първата дама избира да бъде облечена с дрехи, създадени от украински дизайнери, които да популяризира.

Вследствие на започналите военни действия от страна на Русия срещу Украйна миналата седмица, хиляди украинци избраха да напуснат страната си. Въпреки че президентът Володомир Зеленски и семейството му са определяни като „главна мишена за руска агресия“, те отказват да бъдат евакуирани от Киев и остават в страната си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024