Везенков се връща в "Олимпиакос" като втория най-високоплатен играч в историята на отбора Снимка: © Getty Images

След една година в НБА Александър Везенков се завръща в Евролигата. Гръцкият отбор "Олимпиакос" официално обяви, че българският нападател отново е играч на тима.

Според няколко гръцки спортни издания той е подписал 5-годишен договор, като ще получава по 3,7 млн. евро на сезон. Това прави сделката за придобиването му близо 18,5 млн. евро за целия период и го превръща във втория най-високоплатен играч в историята на "Олимпиакос" след Джош Чайлдрес.

С включени бонуси договорът на спортиста може да достигне до 20,5 млн. евро, което е един от най-големите контракти в историята на европейския баскетбол - и като заплата, и като продължителност. Специализираният спортен сайт "Eurohoops" изчислява, че възнаграждението на Везенков през предстоящия сезон ще бъде със 105% по-голямо от това, което е получавал преди да замине за НБА.

Той ще печели и повече в "Олимпиакос", отколкото би получил като играч за "Торонто Раптърс" (3,7 млн. евро в сравнение с около 3,3 млн. евро за участието в сезона на НБА).

"За това, което живяхме, но още повече за това, което ще живеем! Върнах се при семейството си”, пише официалната страница на гръцкия отбор, като цитира Везенков и го приветства с добре дошъл.

Българският баскетболист напусна миналото лято "Олимпиакос" - отбора, с който спечели приза за най-добър баскетболист в Евролигата през 2023 г. Той се присъедини към "Сакраменто Кингс" в НБА, но пропусна голяма част от втората половина на кампанията заради контузии. След несполучливия сезон нападателят беше разменен в сделка с "Торонто Раптърс", но по собствено желание беше освободен оттам.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024