Онлайн следене: Мерките в Москва породиха притеснения за личните данни Снимка: © Getty Images

Москва представи дигитална система за проследяване, за да приведе в действие блокадата като мярка срещу Covid-19. Действията на правителството обаче породиха критики, че технологията представлява безпрецедентна опасност за поверителността на гражданите.

Концепцията на новата мярка е такава, че гражданите на Москва и региона, които са на 14 години или по-възрастни, трябва да изтеглят QR код на свое преносимо дигитално устройство, ако искат да излязат в града. За целта те трябва да се регистрират в сайт на правителството или да изтеглят приложение на смартфоните си. Така могат да заявят предварително маршрута си и целта на своето излизане. След това получават QR код, който може да бъде проверен от властите.

QR код е един от популярните двумерни баркодове - специфичен матричен баркод, разпознаваем от специални QR четци или камери на мобилни телефони.

Мярката влиза официално в сила тази сряда и първоначално ще се прилага само за хора, използващи градския транспорт. Властите обаче казват, че ограниченията ще се увеличат. Преди няколко дни кметът на столицата Сергей Собянин обяви, че новата мярка ще се въведе на три етапа – в първата фаза ще се проследяват хората, които отиват на работа, във втората ще се отчитат други пътувания, а последната ще включва контрол върху всички пътувания в региона.

Полицията ще сканира кодовете и ще глобява хората, които не са получили разрешение да излязат, както и тези, предоставили погрешна информация.

Гражданите на Москва, които все още ходят на работа, ще могат да се сдобият със специален пропуск, но само за лични нужди като излизане до магазина например. Всеки човек може да получи само два пропуска на седмица, всеки от тях валиден за по един ден.

Още преди новата система да е влязла в сила, властите откриха нарушения. В понеделник полицията вече оперираше около всички пътища, през които се влиза в столицата, за да провери дали шофьорите на автомобили имат валидна причина за посещение на Москва, съобщи ТАСС.

Възможно е от сряда трафикът на входовете на града да се усили, тъй като полицията ще започне да проверява електронните пропуски на шофьорите, съобщава още агенцията.

Москва е епицентърът на коронавируса в Русия - в града са отчетени повече от 11 500 случая от общо над 21 000 за цялата страна. „Ако преди имахме около 500 постъпващи в болниците на ден, сега вече те са 1300“, каза миналия петък кметът Сергей Собянин. А по-късно допълни, че новата технология за проследяване се въвежда с цел да отговори на бързо нарастващия брой на случаите в столицата.

Правителството вече тества няколко нови технологии – изкуствен интелект и система за лицево разпознаване, по време на пандемията. И докато Франция въведе писмени декларации, с които гражданите да докажат целта на своето излизане извън дома, Москва се доближава до използваните в Китай QR кодове за разширен надзор над населението.

Опозицията обаче се обяви твърдо против новата система с аргумента, че тя ще доведе до безпрецедентна намеса на правителството. Той е подкрепен с тезата, че уебсайтът, в който се регистрират гражданите, изисква от тях да предоставят връзка към съществуваща тяхна страница. А в портала се съхраняват данни за потребителите като глоби за нарушения, сметки, чуждестранни паспорти и други.

Потребителите също трябва да попълват адреса си и точката на тяхната дестинация, регистрационните номера на автомобилите си, както и да качват данни от личните си карти.

Депутатите от местната опозиция Дария Беседина и Максим Катц, които са гласували против новата система, я нарекоха „кибер Гулаг“ и „дигитален концентрационен лагер“. Те критикуваха властите, правейки асоциация със съветските лагери за изправителен труд от 30-те до 50-те години на миналия век.

„Ако от една страна казваш на хората през цялото време, че ситуацията е под контрол и само най-възрастните ще загинат, а от друга – не предоставяш никаква икономическа подкрепа, хората няма да си останат у дома. Без значение колко пропуски им предоставиш“, написа Катц в Twitter.

Местните власти първоначално спряха прилагането на новия план, като казаха, че са доволни от мерките за самоизолация. Но системата отново бе поставена на дневен ред, когато случаите на Covid-19 продължиха да нарастват.

Лекарите в Москва дори започнаха да диагностицират пациенти, страдащи от пневмония, чрез данни от скенер на белите им дробове. Медицинските лица съобщават, че тестовете за коронавирус са били точни само в 70-80% от случаите, пише CNN.

Собянин също не остана доволен, че гражданите в столицата излизат на улиците и в парковете, когато изолацията беше само по желание. В отговор на тези действия местните власти затегнаха мерките и инструктираха гражданите да излизат само до близкия магазин или да разхождат домашните си любимци на не повече от 100 метра от техните домове – в противен случай ги грози глоба.

На 10 април местният щаб за борба с коронавируса съобщи, че 3,5 милиона московчани от общо 12,5 млн. са излезли от домовете си за повече от шест часа. Руският технологичен гигант Yandex създаде карта, която изчислява „индекс на самоизолацията“. Заключението е, че гражданите на столицата нарушават правилата повече в последните няколко дни в сравнение със седмица по-рано.

Затова Сергей Собянин прибягна към новата технология, която според него не трябва да е по-сложна като процес в сравнение с поръчка онлайн. На практика обаче системата не е дала нужните резултати при тестването. От CNN са направили проучване, което е показало, че няколко пъти сайтът е бил „офлайн“, кодовете са идвали едва след няколко часа закъснение, а горещите телефонни линии са били заети. Причината според местните власти е била атака, „осъществена от чужбина“.

Когато системата влезе в действие, тя може да постави основите на намеса в поверителността на гражданите от страна на властите дори след края на пандемията – това е най-големият страх на защитниците на правата на московчани.

Компанията „Roskomsovoda“, която осъществява мониторинг на свободата в интернет в Русия, нарече технологията част от „надпревара за наблюдение“ и направи списък с „нарушение на граждански права онлайн“.

Местните власти уверяват, че ще изтрият всички данни, след като периодът на самоизолация приключи. Експертите обаче се притесняват, че данните на хората могат да попаднат в грешни ръце.

„Има сериозна възможност, когато епидемията приключи, тази информация да изтече на „черния пазар“, което се случва с толкова много други бази данни“, смята Саркис Дарбинян, адвокат в „Roskomsovoda“. „Това е много рисковано“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024