ООН: Ислямска държава е жива и все още е заплаха Снимка: © Getty Images
  • Оттеглянето на американски войници от Близкия изток може да доведе до промяна в баланса на силите - 100 хиляди арестувани бунтовници в Източна Сирия подготвят офанзива, а в западната част на страната и в Ирак бойци на групировката се местят неохранявани.
  • ИДИЛ продължава да действа в Западна Африка, Източна Африка и дори в Югоизточна Азия
  • Едно от предизвикателствата пред Ислямска държава ще бъде да привлече подкрепа за нов лидер, защото сегашният ръководител се смята само за временен​​​​
  • Проблемът с чуждестранните бунтовници, които се сражават за Ислямска държава, също остава жив - 40 000 души са се присъединили отвън

Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) започва отново да стабилизира позициите си в Близкия изток и търси нови възможности да завземе територия. Това става ясно от най-новия доклад по темата на Съвета за сигурност на ООН, публикуван официално на 20 януари 2020 г. Основната отговорност на Съвета за сигурност е да поддържа международния мир и сигурността и да предупреждава за наличие на опасности за мира и актове на агресия.

Въпросът за възможното „възраждане“ на Ислямска държава отново е на дневен ред.

Джихадистката групировка подготвя дръзки бунтовнически атаки в Ирак и Сирия, планирайки да освободи задържаните в ареста бойци и да се възползва от слабостите на местните сили за сигурност, предупреждават от ООН в доклада, дълъг 25 страници.

Съветът за сигурност описва организацията ИДИЛ като групировка, претърпяла значителни загуби, но жива и със стабилно финансиране, и все още представляваща значителна заплаха за мира в региона, както и в международен план.

Ислямска държава се крепи на шариата – съвкупност от правови, морални и религиозни норми на исляма. Целта на групировката е да изгради общество, което да се върне към корените на региона в древното минало. ИДИЛ уби хиляди хора, включително чрез публични екзекуции, и разруши редица свещени градове през последните години.

През 2014 групировката е контролирала територия в обхват 88 хиляди квадратни километра в Сирия и Ирак – от Средиземно море до южен Багдад. Две години по-късно САЩ обяви, че ИДИЛ е загубила около 40% от тези владения. През 2019 ИДИЛ загуби цялата си територия в Сирия и хиляди нейни бойци бяха арестувани.

Макар Доналд Тръмп наскоро да обяви, че Ислямска държава е била „сразена“, това твърдение е поставяно под съмнение от страна на мнозина анализатори.

През октомври миналата година лидерът на групировката Абу Бакр ал-Багдади се самоуби, след като бе обграден от американски специални части, но джихадистите имат своя нов лидер в лицето на Амир Мохамед Абдул Рахман ал-Маули ал-Салби. Той е един от основателите на ИДИЛ, който водеше залавянето в плен на малцинствената група на езидите в Ирак.

В доклада на Съвета за сигурност на ООН се споменава, че основната стратегия и идея на ИДИЛ ще остане същата, но новият лидер е от туркменски произход, което означава, че може би е само временен предводител, докато не се намери легитимен „емир“. Едно от предизвикателствата на Ислямска държава ще бъде да привлече подкрепа за новия лидер.

От обширния анализ става ясно още, че групировката не страда от липса на финансови ресурси. В Ирак тя продължава да финансира собствените си операции, инвестирайки в легални бизнеси, а в Сирия е подновила операциите си по грабеж през дневните часове. Тези действия допринасят за солидни приходи, които да покрият разходите на Ислямска държава и да позволят дори плащането на пенсии на вдовиците и сираците на убитите бойци.

Проблемът с чуждестранните бунтовници, които се сражават за Ислямска държава, също остава жив, предупреждават от ООН.

Към „халифата“ са се присъединили повече от 40 хиляди души отвън, а над половината от тях все още са живи.

Много анализатори предсказаха, че Ислямска държава ще се завърне към малки по мащаб бунтовнически действия, след като загуби голяма част от територията на „халифата“ през 2017 г., и че ще определи тежкото си поражение само като временна загуба. Миналата година групировката загуби хиляди бойци в Афганистан, тъй като те бяха убити от талибаните, а в Либия оцеляха само няколко стотици бунтовници.

Оттеглянето на американски войници от региона предизвика загриженост у страните членки на ООН, които поставят под съмнение способността на силите за сигурност в североизточната част на Сирия. Там има повече от 100 хиляди задържани бойци на ИДИЛ и членове на техните семейства, а контролът върху тях се изплъзва. В провинция Идлиб в северозападната част на Сирия доминиращи остават групировки, свързани с Ал-Кайда, но тя става дом и на пренасящи се там бунтовници на Ислямска държава. Части от Ирак край границата със Сирия също представляват удобна зона за преместването на бойци от групировката.

В доклада на ООН става ясно още, че ИДИЛ действа и отвъд тези граници. Заплахите от страна на Ал-Кайда и различни клонове на Ислямска държава могат да се приемат като глобални. Те действат в Афганистан, части от Африка и югоизточна Азия. В Западна Африка обединението на отделните клонове на ИДИЛ заплашва „несигурните“ сили на страните членки на ООН. В източната част на континента свързаната с Ал-Кайда групировка Ал-Шабааб продължава да атакува отбранителните сили и да поразява чуждестранни мишени. Клонове на Ислямска държава действат дори във Филипините, подкрепяни от бойци от Индонезия и Малайзия.

И все пак, прогнозите на Съвета за сигурност на ООН съдържат доза оптимизъм. Групировката все още остава твърде слаба, за да представлява значителна пряка заплаха за Европа, където разчита на единични атаки на „местни терористи“. Те най-вероятно ще имат слаб ефект върху голямата картина, се казва в доклада.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Унгария най-после одобри членството на Швеция в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024
Важно днес

Денков към Зеленски: Подкрепата за Украйна е защита от Русия за нас самите

Това е първата визита на български премиер в Киев след април 2022 г.

15:01 - 26.02.2024
Европейски дневници

Когато тракторите станат оръжия - Брюксел пак усети гнева на фермерите (Снимки)

Земеделски стопани палиха гуми и докараха трактори, докато министрите от ЕС заседават

14:34 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални: Убиха го, за да не бъде разменен и освободен

Според Мария Певчих до дни Навални е трябвало да бъде разменен за осъдения в Германия руски шпионин Вадим Красиков

13:57 - 26.02.2024
Важно днес

ДАНС освети двама руски шпиони, опитали да получат български паспорти

Руснаците са планирали да използват документите в разузнавателна дейност извън страната

13:46 - 26.02.2024